Direct naar artikelinhoud

Pensioenen blijven onder armoedegrens

Ondanks de doelstelling om de laagste pensioenen op te trekken tot 10 procent boven de armoededrempel, blijven veel gezinnen onder de armoedegrens van 1.500 euro.

Een gegarandeerd minimumpensioen voor iedereen. Als het van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) afhangt, worden de laatste verschillen tussen de minimumpensioenen van zelfstandigen en werknemers weggewerkt. Vanaf 1 augustus 2016 zal het minimumpensioen voor alleenstaanden, gehuwden en mensen met een overlevingspensioen worden afgestemd op het gegarandeerd minimumpensioen voor werknemers. Voor sommige zelfstandigen betekent dat een verdubbeling van het pensioen.

Maar een gelijkschakeling volstaat niet. De regering heeft namelijk ook een tweede doelstelling opgenomen in het regeerakkoord. "Wie gedurende een volledige loopbaan voltijds heeft gewerkt, moet recht hebben op een minimumpensioen dat minstens 10 procent hoger is dan de armoededrempel", zo staat er in het regeerakkoord. Die doelstelling is nog veraf.

De Belgische armoedegrens voor een koppel zonder kinderen ligt vandaag op 1.500 euro. Met een minimumpensioen van 1.403 euro per maand voor een gezin blijven zowel werknemers als zelfstandigen, die nochtans een volledige loopbaan van 45 jaren hebben gepresteerd, zo'n 100 euro onder die armoedegrens. Dat is bijna 250 euro onder de doelstelling van de regering.

Alleenstaanden met een volledige loopbaan zitten met een minimumpensioen van 1.123 euro wél boven de armoededrempel van 1.000 euro. Maar zodra ze geen volledige loopbaan hebben, komt de armoederisicogrens wel heel snel dichterbij. Zo heeft een zelfstandige die 40 jaren gewerkt heeft, slechts recht op 998 euro minimumpensioen.

"De regering beseft niet hoeveel gepensioneerden het financieel moeilijk hebben", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). "Een minimumpensioen krijg je pas na 30 jaar werken. Dan moet dat voldoende hoog zijn om mensen uit de absolute armoede te houden. Maar deze regering laat een belofte vallen."

Uit cijfers van het Planbureau blijkt dat één op de vier gepensioneerden een minimumpensioen krijgt. Eén op de vijf heeft een inkomen onder de armoedegrens. Groen heeft een wetsvoorstel klaar om de armoede bij ouderen aan te pakken. "Een verhoging van de laagste pensioenen is dan ook een bittere noodzaak om een kwart van de oudere bevolking uit armoede te helpen", zegt De Vriendt.

Minister Bacquelaine erkent dat de minimumpensioenen nog altijd te laag zijn. Tegelijk vraagt hij meer tijd om een oplossing uit te werken. "Ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen oplossen, dat ben ik ook van plan. Maar gun ons eerst nog wat tijd om een oplossing uit te tekenen. Het regeerakkoord formuleert de doelstellingen voor een hele legislatuur. Nu is de regering nog maar zes weken bezig."