Direct naar artikelinhoud

ZOMER in de stad

ZOMER VAN ANTWERPEN Van 17/6-30/8, zva.be

REUZENCIRCUS AAN DE SCHELDE - De Zomer van Antwerpen is uitgegroeid tot een breed bekend en supertoegankelijk publieksfeest. Het nieuws dat de Reuzen van Royal de Luxe dit jaar opnieuw het feestje in gang trappen, veroorzaakte al een eerste rilling van opwinding in 't Stad.

Vaste waarden als de Zomerbar, de Zomerfabriek of een eenvoudig maar geniaal concept als De Zonsondergang behoeven geen introductie meer, maar binnen het circus- en theateraanbod zitten wel enkele speciallekes die het uitlichten waard zijn.

Opvallend duo

Fidelis Fortibus is de eerste en niet evidente samenwerking tussen de Nederlandse theatermaker Lotte van den Berg en circusman Danny Ronaldo. Circus Ronaldo is in Vlaanderen misschien wel de oervader van het 'nieuwe' circus: een traditioneel familiecircus dat de geijkte nummertjes overboord gooide om zich meer te gaan toeleggen op poëtische, theatrale verhalen.

Vorig jaar werkte Danny Ronaldo samen met Johan Heldenbergh voor Ensor, dit jaar vormt hij een tandem met Lotte van den Berg. Het verhaal gaat over... het zoeken en het vinden van een verhaal, over het blijven vasthangen aan (familie)tradities, over vaders en hoe daar een goede zoon/dochter voor te zijn. Lotte van den Berg is de dochter van de poppenspeler-kluizenaar Jozef van den Berg, Danny Ronaldo is onlosmakelijk verbonden met de hechte circusfamilie die hem nog steeds omringt. Hoe houd je je familie dichtbij, maar sla je toch de vleugels uit? De voorstelling Fidelis Fortibus belooft heftige emoties los te maken.

Theater in de camion

Geëngageerd theater met een scherp randje: Kamyon pakt zijn publiek samen in de laadbak van een vrachtwagen. Dicht tegen elkaar aangedrukt, in een wrange omkering van de dagelijkse realiteit voor migranten en asielzoekers.

Regisseur en journalist Michael De Cock, die zich de afgelopen jaren sterk in de migratie- problematiek verdiepte, maakt bij t,arsenaal een jeugd- voorstelling rond het verhaal van een klein meisje, op zoek naar het beloofde land.

Smakelijk

Het zinnelijke, culinaire theater van Laika en de even zinnelijke, pikante verhalen van figurentheater FroeFroe in één kookpot: dat gaat stomen. Voor Pentamerone schuif je aan tafel voor een maaltijd, terwijl beide gezelschappen je opwarmen met de vijftig woeste, erotische, gruwelijke, smakelijke sprookjes van de zeventiende-eeuwse dichter Giambattista Basile.

Terwijl de koks je een maaltijd bereiden, verblijden de acteurs, muzikanten en poppenspelers je met sappige verhalen waarin bloed vloeit en baby's met smaak worden verorberd. Als dat de eetlust maar niet bederft.