Direct naar artikelinhoud

Antidepressiva slecht voor libido

Antidepressiva veroorzaken mogelijk blijvende seksuele stoornissen. Sommige patiënten die gestopt zijn met het slikken ervan zeggen jaren na dato nog altijd geen libido te hebben, of lijden aan erectie- en orgasmestoornissen.

Tot nu toe wordt algemeen aangenomen dat seksuele problemen verdwijnen op het moment dat patiënten stoppen met antidepressiva. Maar uit een artikel dat binnenkort verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Psychiatrie blijkt nu dat dat niet altijd het geval is. Zowel het Nederlandse kenniscentrum Lareb, dat bijwerkingen van geneesmiddelen registreert, als zijn Britse tegenhanger het MHRA stellen vast dat bij een bepaalde groep patiënten de problemen blijven.

Het gaat om mensen die ssri's - zogenaamde 'moderne antidepressiva' als Prozac of Seroxat - slikken. In België nemen 1,17 miljoen mensen antidepressiva. Naar schatting 450.000 van hen slikt ssri's.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten die contact opnamen met het Lareb, was 30 jaar. Patiënten zeiden expliciet dat ze geen seksuele of relationele problemen hadden vlak voor ze met de medicatie begonnen. Een deel zei dat hun depressie inmiddels over was, maar dat de seksuele klachten er nog altijd waren.

Zelfmoord

In totaal waren er negentien spontane meldingen. Hoewel dat aantal niet groot is, ziet het Lareb dit toch als een signaal, omdat veel patiënten zwijgen uit schaamte.

In Groot-Brittannië zouden zelfs honderden klachten ingediend zijn. Op internetfora zeggen wereldwijd duizenden voormalige antidepressivagebruikers last te hebben. Op een lotgenotenforum staat een afscheidsbrief van een man die in 2010 zelfmoord zou hebben gepleegd. In de brief zegt hij dat de pillen zijn libido en zijn gevoelsleven hebben verwoest. "Ik ben te bang om een leven te leiden van impotentie en gebreken", aldus de man.

"Dit is een zeer serieus probleem", zegt ook hoogleraar seksuele psychofarmacologie Marcel Waldinger van de Universiteit Utrecht. "Maar het komt vaak niet aan het licht, omdat mensen niet zo snel over hun seksuele problemen praten. Psychiaters en huisartsen sturen patiënten vaak weg met de boodschap: dit kan niet. Tijdens lezingen reageren ze vaak geschokt als ik vertel dat dit wel degelijk mogelijk is.

"Ik heb een aantal van deze patiënten in mijn praktijk gehad die ik uitvoerig heb onderzocht. Hun klachten zijn hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door ssri's. Alle andere verklaringen, bijvoorbeeld dat het door de depressie of door relationele problemen komt, hebben we uitgesloten."

>>8