Direct naar artikelinhoud

Aantal internationale adopties zakt drastisch

Het aantal internationale adopties in Vlaanderen is dit jaar zeer stevig afgenomen. 'Er is al enkele jaren sprake van een neerwaartse trend', zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin, 'maar dit is een ongezien laag cijfer.'

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er 96 buitenlandse adopties afgerond. Dat is een pak minder dan de jaren ervoor. In 2011 arriveerden er 180 kinderen, in 2010 waren dat er 205 en het jaar daarvoor zelfs 244. "Dit jaar is er een enorme terugval", zegt Du Bois. "We hebben nog een kwartaal te gaan, maar in die periode zullen we nooit de cijfers van vorige jaren halen."

Ook de adoptiedienst Het Kleine Mirakel ziet de wachtlijsten verder groeien. "Het kanaal Kazachstan is vorig jaar weggevallen", zegt coördinator Annemie Paeshuyse. "Dat verklaart grotendeels die daling. Uit Kazachstan kwamen gemiddeld 60 kinderen per jaar, maar dat land heeft zijn wetgeving veranderd. We zoeken actief naar nieuwe kanalen, maar dat vergt tijd."

Momenteel zijn er ongeveer vierhonderd kandidaat-adoptieouders die over een geschiktheidsvonnis beschikken en dus officieel wachten op een adoptiekind. De huidige adoptiecijfers doen vermoeden dat die mensen nog heel wat geduld zullen moeten uitoefenen. Nochtans kondigde minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) gisteren een "vlottere instroom van kandidaat-adoptieouders" aan. Vlaanderen heeft namelijk een besluit goedgekeurd over de voorbereiding en nazorg van adopties.

Vooral de term 'vlotter' doet de Vereniging voor Kind en Adoptiegezinnen vzw (VAG) de wenkbrauwen fronsen. "Dat is een wat ongelukkige woordkeuze", zegt voorzitter Bernard Van Steenkiste. "Het betekent geenszins dat ouders nu sneller een kindje zullen kunnen adopteren. Dat is onmogelijk, want het aantal kindjes dat wereldwijd voor adoptie wordt opgeheven, blijft afnemen. Gelukkig maar. Vergeet niet dat het belang van het kind voorop staat. Adoptie is geen doel op zich. Het is een oplossing voor die kinderen die in nood verkeren."

De hervorming van de Vlaamse regering zorgt volgens adoptiedeskundigen vooral voor een 'menselijkere' instroom. Alle kandidaat-adoptieouders zullen zich moeten melden bij het gloednieuw Vlaams Centrum voor Adoptie, waar ze de nodige informatie zullen krijgen. Willen ze daarna nog steeds doorgaan met de procedure, dan komen ze terecht bij het Steunpunt Adoptie. Daar moeten ze wachten tot ze definitief kunnen instromen.

"Wie definitief instroomt, krijgt de garantie dat de adoptie binnen een redelijke termijn zal afgerond worden", zegt Du Bois. "Vroeger kon iedereen een voorbereidingscursus volgen, maar daarna moesten ze wel jaren een wachtlijst op. Deze procedure is een pak transparanter."