Direct naar artikelinhoud

Genk pakt vlotte zege bij Beerschot

Play-off I kan Racing Genk nu niet meer ontsnappen. De efficiënte Limburgers pakten de drie punten op het Kiel tegen een onmondig Beerschot. Jelle Vossen diende bondscoach Marc Wilmots van antwoord en maakte twee goals.

Zes op zes uit de laatste twee wedstrijden en slechts één doelpunt geïncasseerd. Een mooie opsteker voor de geplaagde Genkse defensie. Net zoals op Anderlecht en tegen Club Brugge koos Mario Been op het Kiel voor twee controlerende middenvelders. "Een blok van zes en daar voor vier vrije spelers", zo omschrijft Mario Been het nieuwe Racing Genk.

Als je dan ook nog eens op een koele killer als Jelle Vossen kan rekenen, dan hoef je niet eens de pannen van het dak te spelen om simpel 0-2 te winnen. Bij Beerschot hoorden we achteraf hoezeer ze eigenlijk een punt verdienden. Hun inzet was aandoenlijk, maar de eerste bal tussen de palen noteerden we pas tien minuten voor tijd.

Genk slaagde er voor het eerst in bijna vier maanden nog eens in de nul te houden. Dat was geleden van speeldag elf, thuis tegen ... Beerschot. "Doorgaans vind ik het als coach niet zo erg om twee goals te slikken, zolang we er zelf maar drie inschieten. Dus ik ben niet echt bezig met die nul, maar voor de verdediging is het wel een keer prettig als je een wedstrijd kunt afsluiten zonder tegengoal."

Het vormpeil van de Genkse defensie gaat de laatste weken crescendo. Dat Simaeys stilaan naar zijn beste vorm groeit, kan daarbij geen toeval zijn. Hij is de onbetwiste leider van het defensieve blok. "Dit was het vervolg dat we nodig hadden na die goede wedstrijd tegen Club Brugge", zei Simaeys. "Als je de nul houdt en er aan de andere kant twee kunt binnenprikken dan kan je niet anders dan gelukkig zijn. De organisatie stond er opnieuw."

Het duo Hyland-Kumordzi zorgt voor de perfecte balans in het team. "Het feit dat we nu met twee buffers voor de verdediging spelen draagt zeker bij tot de stabiliteit", gaat Simaeys verder. "Het lijkt erop dat we de juiste balans gevonden hebben, want met jongens als Vossen, Buffel, Monrose en De Ceulaer hebben we ook nog voldoende power om voorin het verschil te maken en dat hebben ze ook getoond."

Ondanks de nederlaag tegen Genk blijft het Beerschotkamp het competitieslot hoopvol tegemoet zien. Voorzitter Vanoppen, trainer Mathijssen en interim-kapitein Stijnen zijn het er roerend over eens: "Als we doorgaan zoals tegen Genk blijft het behoud mogelijk."

"We hadden een punt verdiend", vond Vanoppen. "Dat kwam er niet, maar ik zag wel leuke dingen met het oog op de nabije toekomst. De spelers zijn er negentig minuten voor gegaan. Dit Beerschot vormt een strijdbaar geheel en lijkt me klaar voor de belangrijke laatste vier matchen."

Coach Jacky Mathijssen trad zijn voorzitter bij. "Voor de match tegen Genk had ik een aantal zaken in gedachten die ik op het veld terugzag. We namen het initiatief, toonden een positieve ingesteldheid en durfden te voetballen. Daar kan ik dus niet ontevreden over zijn."