Direct naar artikelinhoud

'In Azië en Latijns-Amerika beschouwt men Vlaanderen en Nederland als één regio'

'Vlaanderen en Nederland vormen samen een delta', benadrukt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Hij dringt aan op nog meer samenwerking.

Het is volgens hem dan ook logisch dat de regeringsleiders Kris Peeters en Mark Rutte in juli samen op handelsmissie naar Zuid-Afrika trekken.

Onze noorderburen zetten zwaar in op samenwerking met Vlaanderen. In een toespraak voor de Nederlands-Belgische Vereniging in Brasschaat omschreef Frans Timmermans maandag het voornemen om samen economische zendingen te organiseren als "een blijk van waardering en gelijkwaardigheid tussen de regeringen van Nederland en Vlaanderen".

Volgens de socialistische minister vormen Nederland en Vlaanderen "feitelijk een regio, de Vlaams-Nederlandse delta", berichtte ANP. "Zo wordt alvast vanuit Azië of Latijns-Amerika naar ons gekeken", aldus Timmermans.

Vlaams minister-president Peeters (CD&V) liet al weten dat hij met zijn Nederlandse tegenhanger Mark Rutte (VVD) op stap gaat. De eerste keer zal dat van 6 tot 10 juli gebeuren. Dan trekken beide regeringsleiders naar Zuid-Afrika.

Niet iedereen is even enthousiast over dergelijke initiatieven. Een voorstel van Peeters en Rutte voor gemeenschappelijke handelsmissies om de havens van beide landen te promoten, werd door de Vlaamse havenbazen vakkundig afgeschoten. "Zoiets heeft niet veel zin", verklaarde Eddy Bruyninckx, de directeur-generaal van het Antwerpse havenbedrijf. Joachim Coens, de voorzitter van het Zeebrugse havenbestuur, zat op dezelfde lijn.

Peeters voert al langer een offensieve Vlaamse koers als het over buitenlands beleid gaat. Hij botste daarover al met federaal minister Didier Reynders (MR). Die kon het niet echt smaken dat Peeters voor hem naar Libië en Myanmar trok. Volgens Reynders moet Peeters zich beperken tot de economische contacten, de politieke contacten zijn voor hem. Maar daar was de Vlaamse minister-president het niet mee eens. "Ook wij hebben politieke bevoegdheden", klonk het. Economische diplomatieke initiatieven van het federale niveau worden op hun beurt niet door de gewesten gesmaakt. Vlaanderen en Nederland werken op heel wat gebieden samen, bijvoorbeeld in militaire dossiers of op vlak van buitenlandse politiek. Timmermans zegt net als Reynders ambassadegebouwen en -diensten te willen delen.