Direct naar artikelinhoud

Syrische generaal loopt over: 'Leger is moordende bende'

Het hoofd van de militaire politie van het regime-Assad is overgelopen naar het kamp van de opstandelingen. Generaal Abdul-Aziz Jassem al-Shallal zei dat hij 'de revolutie van het volk' wil steunen omdat het leger 'ontspoord' is.

In plaats van de 'basismissie om het volk te beschermen' te vervullen, is het leger 'een bende geworden die moordt en vernielt'. Het 'vernietigt steden en dorpen' en doodt 'onschuldige burgers die hun vrijheid opeisen'.

De desertie van Shallal geldt als de voornaamste sinds juli, toen een andere generaal en vertrouweling van Assad de oversteek maakte. In het bijna twee jaar durende conflict zijn al tientallen generaals en enkele duizenden soldaten gedeserteerd.

De generaal, die naar Turkije zou zijn gevlucht, heeft volgens de opstandelingen al vanaf het begin van de strijd in het geheim met hen samengewerkt. Dat zou ook voor andere hooggeplaatste militairen gelden. Voor hen wordt deserteren volgens Shallal steeds lastiger vanwege de verhoogde controle. "Er zijn nog andere officieren die het zouden willen doen, maar de toestand is voor hen nu ongeschikt."

Een anonieme bron in het regeringskamp bevestigde het overlopen van Shallal tegenover het persbureau Reuters. De generaal zou vlak voor zijn pensioen zitten en wil nu "de held spelen", aldus deze bron. De generaal zet zijn stap op een moment dat de rebellen terrein aan het winnen zijn. Zij veroveren steden en komen steeds dichter in de buurt van Damascus. Het leger beantwoordt dat met bruut geweld. Onder waarnemers leeft twijfel of de opstandelingen in staat zijn de strijd daadwerkelijk in hun voordeel te beslechten.

Op het diplomatieke front is al evenzeer sprake van een impasse. VN-gezant Lakhdar Brahimi sprak deze week met beide partijen, maar dat heeft geen enkel tastbaar resultaat opgeleverd. Nog dit jaar gaat Brahimi naar Moskou om te spreken met president Poetin, die Assad nog altijd steunt.

Het dodental van de burgeroorlog loopt ondertussen almaar verderop. De teller van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten staat op 45.000 doden, onder wie ruim 31.000 burgers en 11.000 militairen. Het werkelijke aantal zou veel hoger liggen en meer dan 100.000 kunnen bedragen, aldus het Observatorium.

In de afgelopen dagen vielen weer honderden doden. Door toedoen van een granaataanval van het leger kwamen twintig mensen, onder wie acht kinderen, om het leven in de noord-oostelijke stad Raqqa. Hevige gevechten deden zich woensdag voor rond Wadi Deif.