Direct naar artikelinhoud

Arco eist miljoenen van Belfius

Arco eist voor miljoenen euro's schadevergoeding van Belfius Bank. De financiële poot van het ACW vindt dat het door toedoen van de staatsbank schade geleden heeft bij de recente kapitaalverhoging van Dexia. Het gaat om de zoveelste krachtmeting tussen Arco en de Belgische staat en dus de belastingbetaler.

Arco werd als grote aandeelhouder meegesleurd in de val van Dexia. De drie coöperatieve vennootschappen van het ineengestorte Arco-imperium gingen op 8 december 2011 in vereffening. De vereffenaars slaagden er het voorbije jaar in zowat 13 miljoen euro te recupereren, maar de financiële put van Arco is nog steeds ongeveer 1 miljard euro diep, zo blijkt uit de pas vrijgegeven vereffeningsverslagen.

De vereffenaars - expert Ludo Foqué en het Arcotopduo Francine Swiggers en Marc Tinant - kunnen dus elke cent goed gebruiken en lanceren daarom een schadeclaim tegen Belfius. De staatsbank kon als schuldeiser Arco dwingen om de kapitaalverhoging van Dexia mee goed te keuren. Maar Arco vindt dat zijn ruim 206 miljoen Dexia-aandelen daardoor nog minder waard zijn geworden dan ze al waren en eist nu een schadevergoeding. De betwisting kan uitmonden in een minnelijke schikking, maar kan ook voor de rechtbank eindigen.

Het dispuut is te situeren in de laatste weken van vorig jaar. Belfius is een kredietverlener aan Arco's hoofdvennootschap Arcofin, dat als waarborg circa 50 miljoen Dexia-aandelen in pand gaf. Belfius kreeg daardoor de bijbehorende stemrechten in handen en maakte daar gebruik van.

Belfius eiste op 28 november formeel van Arco om op Dexia's aandeelhoudersvergadering van 21 december voor de kapitaalinjectie te stemmen die de Belgische en Franse overheid afgesproken hadden. Die financiële operatie had concreet tot gevolg dat Dexia in staatshanden kwam en geen toekomst meer heeft op de beurs.

Arco ging daar op 4 december officieel mee akkoord, maar werd de arm omgewrongen, zo blijkt uit de vereffeningsverslagen. "Deze steminstructie, samen met de soortgelijke steminstructie die Belfius Bank oplegde aan de Gemeentelijke Holding, gaf aanleiding tot een betwisting met Belfius Bank", staat er te lezen. "De vereffenaars leggen de schade die aldus werd aangericht aan de volledige Dexiaparticipatie van Arcovennootschappen in vereffening, ten laste van Belfius Bank."

Arco geeft geen commentaar over de grootte van de schadeclaim. Voor het nieuws over de kapitaalverhoging uitlekte, was een aandeel Dexia circa 20 eurocent waard. Op 28 november, de dag van de steminstructie, was dat al gedaald tot 10 eurocent en gisteren dobberde Dexia rond 5 eurocent. Dat betekent dat Arco sinds 28 november nog eens ruim 10 miljoen euro verloor met zijn desastreuze Dexiabelegging.

Beide partijen beperken het commentaar over het dispuut tot het absolute minimum, wellicht om de zaak uit de schijnwerpers te houden. De Arcovereffenaars hebben intussen wel een advocaat in de arm genomen. "De vraag van schade is niet aan de orde", is de enige reactie van Belfius. Een eventuele schadevergoeding zal hoe dan ook verreweg onvoldoende zijn om Arco's enorme financiële problemen op te lossen.

De vereffenaars stellen het hoofdkwartier van Arco, Aeropolis II in Schaarbeek, ook te koop. De crash van Arco kostte twintig jobs. De vereffening kan langer aanslepen dan gedacht. "De verdere realisaties zullen nog heel wat tijd vergen en wellicht over meerdere jaren verlopen", zeggen de vereffenaars.

>>3

euro verloor Arco door de kapitaalinjectie eind vorig jaar met zijn Dexiabelegging