Direct naar artikelinhoud

Het ging nooit eerder zo slecht bij Beerschot

Na het zoveelste verlies zaterdag op Kortrijk (4-0), gleed Beerschot af naar de vijftiende plaats. Sinds de Antwerpse club in 1999 een nieuwe start nam, zat ze in deze fase van de competitie (na 23 speeldagen) nog nooit zo diep in de penarie, blijkt uit volgende statistieken.

NOOIT MINDER PUNTEN

Met amper achttien punten sprokkelde Beerschot zijn minste puntenaantal ooit na 23 speeldagen. Ook in het seizoen 2004-2005 en 2010-2011 vocht Beerschot tegen de degradatie, maar toen waren er in deze fase wel al twintig punten gehaald. De beste positie ooit na 23 speeldagen bereikte Beerschot in het seizoen 2007-2008 met een vierde plek en 42 punten.

Nooit op 15de plaats

Ook de 15de plaats na 23 speeldagen is du jamais vu op het Kiel. In het seizoen 2004-2005 was de club na 23 speeldagen weggezakt naar plaats 14, maar nog buiten het bereik van rechtstreekse degradatie in een competitie met achttien ploegen. In het seizoen 2010-2011, toen Beerschot onder interne verdeeldheid in het bestuur leed, stond paars-wit op een 13de plek na 23 speeldagen.

NOOIT ZO'N SLECHTE REEKS

Uit de laatste acht wedstrijden puurde Beerschot slechts één punt, oftewel 4 procent. Ook dit is een trieste primeur sinds 1999. In het seizoen 2002-2003 zette het toenmalige Germinal Beerschot wel eens een 1 op 18 neer. En ook in 2009-2010 en 2010-2011 kende Beerschot een serieuze dip met een 3 op 24. Dit in schril contrast met de beste reeks van Beerschot ooit: 9 zeges op rij in 2007-2008.

NOOIT ZO VEEL TEGENGOALS

Na 23 speeldagen slikte Beerschot al 49 tegengoals. Geen enkele eersteklasser die dit overtroeft, al heeft Cercle (47 tegengoals) nog een wedstrijd minder gespeeld. Ook in vergelijking met de andere jaren ziet de Beerschotverdediging beduidend meer af. In 2002-2003 mocht de Beerschotdoelman zich na 23 speeldagen al 44 keer omdraaien, maar dat is dus vijf keer minder dan Stijnen en Van Langendonck dit seizoen.

De penibele situatie van Beerschot zorgt ook voor hevige discussies op het supportersforum van de club: hoe valt het kapseizende schip nog te redden? Opvallend: heel wat fans pleiten voor een terugkeer van Jacky Mathijssen.

Mathijssen werkte vorig seizoen al samen met Wim De Corte, kent een deel van de groep en het huishouden, staat voor realistisch voetbal, heeft autoriteit tegenover spelers en bouwde onder zijn bewind, en in een club die leed onder financiële problemen, een stevige thuisreputatie op het Kiel op.

Ook kent Mathijssen het klappen van de zweep in de degradatiestrijd. In het begin van zijn carrière zette hij met Sint-Truiden stevige resultaten neer, om eind april 2004 op enkele speeldagen voor het einde van het competitie een gewaagde overstap te maken naar Charleroi, dat op dat moment in degradatienood zat.

Toen wist hij de Carolo's nog in eerste te houden. Vraag is of de piste-Mathijssen ook bij het bestuur - lees: Beerschotbaas Vanoppen - leeft, mocht De Corte de ploeg niet snel op de rails krijgen? Zijn naam ging ook al rond in de wandelgangen na het ontslag van Adrie Koster, maar uiteindelijk besloot Beerschot De Corte, die veel krediet bij de spelers geniet, een kans te gunnen.

Maar na de 1 op 18 blijft niet veel meer marge over. Een rentree van Mathijssen - die natuurlijk ook zelf nog moet willen - zou hoe dan ook wat gezichtsverlies betekenen voor de club. Eind vorig seizoen gingen beide partijen uit elkaar wegens een verschil van visie.