Direct naar artikelinhoud

Zwakbegaafde meisjes ook in België prooi van loverboys

Loverboys lokken ook in ons land zwakbegaafde meisjes uit instellingen in de prostitutie. Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) is bezig met een onderzoek naar het fenomeen.

Minstens 76 zwakbegaafde meisjes en vrouwen werden in Nederland sinds 2013 in de prostitutie gelokt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Evangelische Omroep dat vandaag wordt uitgezonden tijdens het programma Dit is de dag. Een schokkende vaststelling, maar volgens Stef Janssens van het Federaal Migratiecentrum Myria duikt de problematiek ook in ons land op.

"Er zijn in België inderdaad dossiers bekend. Daarom willen we het signaal geven dat de verantwoordelijken - onder meer in de jeugdsector - op indicatoren van het probleem moeten letten. Die bekende dossiers zijn mogelijk slechts het topje van de ijsberg. Het is onze taak als onafhankelijke rapporteur om dit soort zaken op te merken en het beleid aan de kaak te stellen", zegt Janssens. Er bestaan effectief dossiers waarbij de loverboys met een chique wagen rondhingen bij een instelling, een minderbegaafd meisje oppikten om haar uit te buiten en pas de volgende dag weer af te zetten.

Bij de federale politie zijn ze alvast niet op de hoogte van 'een fenomeen' rond zwakbegaafde slachtoffers en loverboys. "Het kan zijn dat er hier en daar wel individuele dossiers zijn, maar voorlopig zijn er bij ons geen aanwijzingen bekend dat het in ons land echt een fenomeen vormt", bevestigt woordvoerder Peter De Waele.

Gisteren vond Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (sp.a) wel dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in actie moest schieten. "Hij moet meteen een grondig onderzoek starten en ervoor zorgen dat dergelijke praktijken onmogelijk worden", klonk het. Vandeurzen reageerde snel op die vraag. "Er loopt momenteel al een onderzoek. We worden inderdaad geconfronteerd met minderjarigen die door zogenaamde loverboys worden beïnvloed. Tot op heden is dit fenomeen in Vlaanderen niet duidelijk in kaart gebracht. Daarom hebben we Child Focus gevraagd om dat te onderzoeken", vertelde woordvoerder Nico Krols gisteren.

Nuanceren

Child Focus drukt alvast zijn bezorgdheid uit over de problematiek van jonge meisjes die de prostitutie worden ingedreven. "Daarom is het onderzoek zo belangrijk", zegt Heidi De Pauw van Child Focus. "Pas daarna kunnen we kijken hoe groot het probleem is, wat we eraan kunnen doen en hoe we de daders aanpakken."

Dat ook zwakbegaafde meisjes het slachtoffer worden, daar hebben ze bij Child Focus voorlopig geen weet van. "Maar natuurlijk gaan pooiers op zoek naar kwetsbare meisjes. Die pooiers hebben er een neus voor om kwetsbare meisjes of vrouwen te viseren die op zoek zijn naar aandacht en liefde. Maar voorlopig moeten we nog even nuanceren. Het komt voor dat minderjarigen in de prostitutie belanden, maar hoe groot het probleem is blijft nog onduidelijk. Tegen het einde van het jaar zullen we zicht hebben op de algemene situatie en dan kunnen we volop rond de tafel gaan zitten", besluit De Pauw.

Dit is de dag, zaterdag, 21.15 uur, NPO2