Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen ziet Marokko als belangrijke handelspartner

Gisteren vertrok een delegatie van 45 bedrijven, onder leiding van Vlaams minister-president Kris Peeters, naar Marokko. Het Noord-Afrikaanse land is een focusland voor de Vlaamse export.

Flanders Investment & Trade (FIT) selecteerde verscheidene focuslanden: landen waar het intensief op werkt met het oog op zakelijke mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven. Voor Afrika zijn dat Zuid-Afrika en Marokko.

Marokko is economisch volop aan het moderniseren, mede onder impuls van koning Mohammed VI. De regering stimuleert volop industrie (onder meer automobiel, luchtvaart en textiel) en zet ook zwaar in op de sectoren landbouw en toerisme. Met de Europese Unie werd een akkoord gesloten waardoor de invoerrechten op industriële goederen zijn weggevallen.

Het land kan dan ook mooie cijfers voorleggen. De economie groeide in de periode 2001-2010 gemiddeld met 5,1 procent. Zelfs tijdens het crisisjaar 2009 kon het land een groei van 4,8 procent realiseren. Ook de komende jaren worden mooie groeicijfers verwacht.

Ook uit het doing business-rapport van de Wereldbank, een studie die het ondernemingsklimaat in verschillende landen rangschikt, blijkt dat Marokko er razendsnel op vooruitgaat. In 2012 steeg het land maar liefst 21 plaatsen naar plaats 94 in de rangschikking.

Flanders Investment & Trade ziet in Marokko vooral mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven in de logistiek en de bouwsector - waar nu al heel wat Vlaamse bedrijven in Marokko actief zijn - maar ook in voeding en hernieuwbare energie. Dat blijkt ook uit de deelnemerslijst: een zestal bedrijven komt uit de logistieke sector, een elftal uit de bouw en acht uit de cleantech-sector: hernieuwbare energie en milieu.