Direct naar artikelinhoud

Dan toch geen blamage

Dankzij Adam Hansen is de Ronde van Spanje niet over de hele lijn mislukt voor Lotto. De man uit Cairns ging op vijf kilometer solo en bleef een spurtende John Degenkolb voor.

De doelstellingen voor Lotto waren duidelijk bij de start van de Ronde van Spanje drie weken geleden. Jurgen Van den Broeck zou er op zoek gaan naar eerherstel voor zijn mislukte Tour. Vermits het klassement van geen tel was, kon enkel ritwinst voldoening brengen. In de dertiende rit verdween VdB roemloos uit koers. De rest van het peloton had niet eens gemerkt dat hij meereed.

Ook Belgisch kampioen Jens Debusschere zou zich op ritwinst concentreren. Hij kreeg de vrijheid om zich in de sprints te mengen. Sneller zijn dan John Degenkolb zou goed zijn voor een stunt. Maar dat de Belgische kampioen niet verder raakte dan een twaalfde plaats in Ronda, kan enkel omschreven worden als een ontgoocheling. Neoprof Jasper Stuyven, bijna drie jaar jonger dan Debusschere, eindigde drie keer als vierde, als tiende, als negende en gisteren als achtste. Weer vóór Philippe Gilbert overigens.

Met Maxime Monfort had Lotto ook een kandidaat voor het algemeen klassement. In de voorlopige stand is hij zestiende op tweeëntwintig minuten. De wei znige keren dat hij in beeld kwam, hing hij aan het staartje van of moest hij lossen uit een nog omvangrijke groep der favorieten. Monfort mocht dit jaar vol zijn kans gaan in de Giro. Hij werd veertiende met één toptienplaats in een rit. Een mager resultaat dat hij nu zelfs niet kan evenaren. Return on investment? Lotto zit duidelijk niet alleen met een probleem-VdB.

Dan kom je met Adam Hansen een heel stuk verder. De 33-jarige Australiër is aan zijn vierde seizoen bezig bij Lotto. Sindsdien kwam hij in tien opeenvolgende grote rondes aan de start. En aan de finish. Telkens weer werkt hij zich uit de naad voor Van den Broeck, voor Greipel of voor elke ploegmaat die daar nood aan heeft. 's Avonds op de kamer slaat hij aan het ontwerpen - zoals zijn eigen fietsschoenen - of programmeren. Hij maakt grappige fotomontages of gaat op internet op zoek naar vastgoed om te verhandelen. Ah ja, tussendoor boekt hij af en toe een mooie overwinning. Vorig jaar was hij met ritwinst het enige lichtpunt voor zijn ploeg in de Giro. Gisteren redde hij zijn team van een blamage in de Vuelta. En wat zegt die dan voor de camera, bescheiden en met een brede glimlach? "Ik ben gelukkig." Meer moet dat toch niet zijn?

Rit 19

1. A. Hansen (Aus)

2. J. Degenkolb (Dui) op 0:05

3. F. Pozzato (Ita) z.t.

4. Y. Martinez (Fra)

5. M. Matthews (Aus)

STAND

1. A. Contador (Spa)

2. C. Froome (GBr) op 1:19

3. A. Valverde (Spa) 1:32

4. J. Rodriguez (Spa) 2:29

5. F. Aru (Ita) 3:15