Direct naar artikelinhoud

'N-VA die fiscale fraude aanpakt? Moet nog blijken'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een plan klaar om fiscale fraude aan te pakken. John Crombez, voorzitter van sp.a en in de regering-Di Rupo verantwoordelijk voor bestrijding van fiscale fraude, toont zich vrij positief. Maar hij heeft ook kritiek.

Wat vindt u positief aan het plan?

"Ik zie twee dingen die echt impact zullen hebben. Ten eerste is er de zogenaamde 'Antigoon-bepaling', waarmee het arsenaal aan wapens vergroot waarmee de fiscus fraude kan aanpakken. De Antigoon-rechtspraak bepaalt dat onrechtmatig verkregen bewijs niet noodzakelijk nietig verklaard moet worden en dus wel gebruikt kan worden om een misdrijf te bewijzen. Die rechtspraak bestond reeds bij sociale fraude, maar wordt nu uitgebreid naar fiscale wetgeving.

"Een ander positief element is de versterking van de cel die zich bezighoudt met zogeheten transfer pricing. Dat is het mechanisme waarbij filialen van grote bedrijven belastingen ontwijken door elkaar te hoge prijzen aan te rekenen voor bepaalde diensten en producten. Deze maatregel ligt in lijn met wat er reeds op internationaal vlak gebeurt in de strijd tegen agressieve belastingontwijking."

Wat ziet u niet zitten in het plan?

"Ik mis de oprichting van een 'cel superrijken', zoals de OESO vraagt. Blijkbaar wil de N-VA daar geen werk van maken. Dat is jammer.

"En er wordt ook niet gesproken over het stopzetten van de afkoopwet, die wet maakt het mogelijk dat grote fraudezaken afgekocht worden. De afkoopwet laat fraudeurs toe om een minnelijke schikking te treffen met het parket. Een evaluatierapport was zeer negatief over die wet en wees op de gevaren van klassenjustitie.

"Het is vreemd dat die wet niet afgeschaft wordt, want hij staat haaks op internationale ontwikkelingen in de aanpak van fraude."

Is het een ambitieus plan, zoals fiscaal expert Michel Maus vindt?

"Nee, ik zou het plan niet ambitieus noemen. Ik wil de minister het voordeel van de twijfel geven en ik ben blij met iedere verbetering die er is. Want die is er wel degelijk.

"Maar dat maakt het nog geen ambitieus plan. Het antifraudeplan treedt bijvoorbeeld maar in voege halfweg 2017, dat is halfweg de legislatuur van deze regering. Dat lijkt me nogal laat."

Het beeld leefde tot nu toe dat N-VA fiscale fraude niet echt wilde aanpakken. Sturen ze dat beeld bij?

"Het zal nog moeten blijken of de N-VA fiscale fraude serieus wil aanpakken. Laat ons wachten tot het plan in voege treedt en zien wat er effectief van in huis komt.

"Ik zie momenteel trouwens andere dingen gebeuren. Europa beslist binnenkort waarschijnlijk dat de excess profit rulings die België toekende aan multinationals niet door de beugel kunnen. Dat betekent dat ons land zowat 700 miljoen euro zal moeten terug vorderen van die multinationals.

"Minister Van Overtveldt wil vermijden dat die grote ondernemingen dat geld moeten terugbetalen aan de Belgische overheid. Ik denk dat dat voorlopig het meeste zegt over hoe menens het hen is met de aanpak van fiscale fraude."