Direct naar artikelinhoud

Verduiveld!

Het nummer 'Kind van de Duivel' blijft voor controverse zorgen. Eén brief van dertien Nederlandse dominees uit Twenterand kreeg ouders, leerkrachten en radiostations in de Lage Landen deze week op de achterste poten. Wie zegt dat de Kerk geen invloed meer heeft?

In die brief sloegen de geestelijken 'Kind van de duivel' van Nederlandse rapper Jebroer in de ban. Want een song met 'verderfelijke' lyrics als "ik ben een kind van de duivel / mama, jij hoeft niet te huilen / feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is / hoop dat je deze draait op mijn begrafenis", daar moeten wel vodden van komen. Dat kan niet anders dan kinderen negatief beïnvloeden.

De Vereniging van Vlaamse Schooldirecteurs verzekerde dat ze scholen ging waarschuwen voor het choquerende nummer en Ketnet liet meteen weten dat 'Kind van de Duivel' niet op zijn digitale radio wordt gedraaid. Oef! Crisis net op tijd vermeden! Bijna was een hele generatie op het slechte pad beland.

Verlaat ballingschap

Alleen: de release van 'Kind van de Duivel' dateert al van november vorig jaar. Kinderen overal te lande zingen in werkelijkheid al maanden over hun bloedverwantschap met de hellevorst. Geen haan die ernaar kraaide. Geen enkele school die, bij ons weten, The Exorcist-achtige taferelen op de speelplaats heeft opgemerkt.

Het is overigens niet de eerste keer dat Jebroer scoort bij minderjarige muziekfans. Aandachtige ouders zullen zich wellicht ook zijn vorige hit 'Banaan' herinneren. Op menig achterbank van de auto werd toen "I see eurotekens middenin m'n pupillen / bel de apotheek, stop wat in m'n beker" mee gekeeld.

Maar sinds de geestelijken zich ermee bemoeien is iedereen plots gealarmeerd. Ook over Nederhop tout court. Plots begint het te dagen dat Kraantje Pappie het in 'Pompen' niet over work-outs voor de armen heeft, en 'De tuinslang' van Donnie geen ode aan tuinieren is. ("Schatje staat je plantje droog / mijn tuinslang sproeit een hoop / al die andere modellen zijn puin / mijn specialiteit is de moestuin / kom we doen het nu en geen seconde later / dan proeft ie van het zuiverste water.")

Toegegeven, de lyrics zijn misschien niet zo fijnzinnig, spitsvondig of educatief verantwoord als 'Oya Lélé' van K3. Maar dat kon vroeger ook gezegd worden van Britney Spears ("hit me baby one more time"), Bloodhound Gang ("you and me baby / ain't nothing but mammals / so let's do it like they do / on the Discovery Channel") of, welja, The Rolling Stones ("I'll be in my basement room / with a needle and a spoon").

Rumoer maakt goede promo

Jebroer, die als Tim Kimmam door het leven gaat, laat de mediastorm alvast niet aan zijn hart komen. Hij was deze week net op promotour in ons land. De gesprekken in Van Gils & Gasten, op Studio Brussel, Qmusic en MNM stonden al lang op voorhand gepland. Maar het goed getimede relletje gaf die interviewtjes net dat ietsje meer actualiteitswaarde, waardoor er ook net iets meer zendtijd beschikbaar was. Extra minuten waar Jebroer handig gebruik van maakte om zijn nieuwe single 'Engeltje', die vandaag uitkomt, te pluggen. Of zoals hij het in Van Gils & Gasten zelf verwoordde: "Betere promo kan ik me niet inbeelden."