Direct naar artikelinhoud

'Duivels wilden inleveren, maar niemand luisterde'

Vincent Kompany wil niet dat de Rode Duivels als poenpakkers worden afgeschilderd. Dat zei hij gisteravond in Hoogvliegers op Play Sports.

Kompany zet op het einde van het interview nog eens de puntjes op i over de aanslepende onderhandelingen met de bond over premies en portretrechten. Zonder namen te noemen, prikt hij onder anderen naar ondervoorzitter Bart Verhaeghe. Kompany: "Als wij te veel verdienen, wat altijd wordt gedacht, dan kan ik nu zeggen dat wij al heel lang hebben aangegeven dat we bereid waren in te leveren. Maar niemand heeft geluisterd.

"Wat willen wij in ruil daarvoor? Dat er meer wordt gedaan voor de supporters, voor de jeugd in het voetbal, dat er wordt geïnvesteerd in beleving. Dat is altijd onze visie geweest. Wij hebben nooit gezegd: wij moeten meer doen voor de sponsors. We willen meer doen voor de fans, dan volgen die sponsors wel en kunnen jullie ons imago gebruiken - vandaar die verdeelsleutel.

"Maar wij zijn spelers, wij zijn dom en wij moeten overkomen als de poenpakkers.

"Wij hadden eigenlijk een ongelooflijke visie. Wij waren een klein land met enorm veel zelfvertrouwen dat enorm efficiënt te werk ging. Om een of andere reden hebben we allemaal meegewerkt om zo hard mogelijk de poten onder onze eigen stoel uit te zagen."

Kompany, die ervan uitgaat dat het WK in Rusland zijn laatste kunstje wordt bij de Duivels, schuift een leidersrol van zich af. "Ik vraag niet liever dan dat anderen mijn rol overnemen. Ik hang niet vast aan het feit dat ik de leider moet zijn, de kapitein. Eden Hazard heeft een goeie evolutie doorgemaakt en moet door iedereen gesteund worden. Hij is de toekomst, niet Vincent Kompany."