Direct naar artikelinhoud

Business as usual

THE CHEMICAL BROTHERS
Born In The Echoes

Twintig jaar geleden schudden The Chemical Brothers de dancemuziek door elkaar met Exit Planet Dust, maar in het recentere verleden wist het duo eigenlijk alleen nog te verrassen door de keuze van gaststemmen. Ook nu worden er geen nieuwe wegen verkend. Het maakt van Born In The Echoes een business as usual-plaat. Niet kwaad, maar je hebt het allemaal al een paar keer eerder en beter gehoord. (Virgin)

Haas en spoed zijn meer dan goed

FUCKED UP
Year of the Hare

Na een punkopera en een oeuvre vol loodzware gitaarpop, past het label hardcore eerder bij Fucked Up dan bij het genre waarin deze Canadezen vaak worden ondergebracht. Op hun EP Year of the Hare klinken ze alweer even compromisloos als experimenteel. Deze zevende aflevering in een Chinese dierenriemreeks (die eigenlijk, als we correct willen zijn, Year of the Rabbit zou moeten heten, GVA) die in 2006 begon met Year of the Dog, bevat één song van acht minuten, en een andere die afklokt op 21(!). Er wordt gerammeld met extravagante songstructuren, noise en stilte. En de teksten gaan over de waanzin van deze haastige tijden: situeer de lyrics ergens tussen Groundhog Day en Alice in Wonderland. Haas en spoed zijn dit keer meer dan goed. (Deathwish)

Mushrooms en carpaccio

WILCO
Star Wars

Deze negende Wilco-plaat grijpt nu eens terug naar Bowie's glamperiode, dan weer wordt geflirt met de mushroom-pop van The White Album. En de muzikale gastronoom proeft aan het begin van de plaat vast ook een carpaccio van Captain Beefheart. Star Wars verschijnt weldra op cd en vinyl, maar momenteel kunt u ze nog gratis downloaden via de officiële website. Doen! Of wat dacht u? (wilcoworld.net)