Direct naar artikelinhoud

Gentse projecten van Bontinck

In de jaren 20 richtte George Bontinck een architectenbureau op. Zijn zoon Dirk en kleinzoon John zetten zijn werk voort. Dit zijn hun belangrijkste projecten voor de stad Gent.

Oude Vismijn, 2011
De vismijn kreeg een make-over en doet voortaan dienst als toeristisch informatiecentrum, met ook een evenementenhal en een brasserie.

Take Off, 2015
Bij Flanders Expo komt een nieuw stadsdeel, The Loop. Een van de eerste projecten is Take Off, waar kantoorgebouwen, meergezinswoningen en gebouwen voor kortverblijfwonen te vinden zijn. Ook kleine handelszaken en vrijetijdsinfrastructuur krijgen er een plaats.

Ghelamco Arena, 2013
In 2011 begon de bouw van een nieuw voetbalstadion voor KAA Gent. Twee jaar later was het klaar. De kantoren van Bontinck Architecture & Engineering zijn sinds 2014 te vinden in het stadion.

CIAC-garage, 2019 In de voormalige CIAC-garage komen 145 appartementen en 52 assistentiewoningen. Daarnaast is er ook plaats voor kleine handelaars en kantoor- of praktijkruimte.

Welzijnsknoop, 2013
Het OCMW van Gent en enkele stadsdiensten zitten sinds 2013 samen in een nieuwbouw in Ledeberg. Ook de lokalen van Kind & Gezin zijn er te vinden.

Nieuwe voorhaven, 2019
De nieuwe voorhaven moet een woon-werkgebied worden, waarbij beschermde monumenten behouden blijven. Er komt ruimte voor zowat 250 wooneenheden.

Tribeca, 2018
Aan het Rabot komt een nieuwbouwproject op een voormalig industrieel terrein, met 181 appartementen, 29 woningen, 12 duplexen en 6 lofts. Een vijfde daarvan worden sociale woningen.

MSK, 2007
Het Museum voor Schone Kunsten kreeg een restauratie die zowat 4 jaar duurde. Eerst werden 11 tentoonstellingszalen aangepakt, daarna volgde een dak- en gevelrenovatie en de renovatie van alle oorspronkelijke tentoonstellingszalen.

Opera Gent, 2002
In de eerste fase werd de binnenkant aangepakt, vooral in verband met de veiligheid voor het publiek. In de tweede fase werd de gevel gereinigd.

Justitiepaleis, 2001
Sterk beschadigde delen van de gevel werden vervangen, op verschillende plekken werd de natuursteen verhard en het fronton met Vrouwe Justitia werd verstevigd.