Direct naar artikelinhoud

Verkiezingsstrijd zonder einde aan UGent

De UGent heeft nog altijd geen nieuwe (vice)rector. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe blijven aan de leiding, maar halen de tweederdemeerderheid voorlopig niet.

De vierde stemronde van de rectorverkiezingen aan de UGent heeft opnieuw geen winnaar opgeleverd. Geen van de twee kandidatenduo's kon de benodigde twee derde van de stemmen verzamelen. Gedoodverfde favorieten Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe stegen lichtjes tot 58,7 procent. Hun rivalen Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger verloren met 34,1 procent nauwelijks, maar behaalden wel hun tot nu toe slechtste resultaat. Het aantal blanco stemmen nam vooral verder toe tot 7,2 procent.

"We vragen dat er overleg komt", zegt Van de Walle, die zeer tevreden is over zijn resultaat. "Het toenemend aantal blancostemmen toont volgens mij dat de mensen dat ook willen. Misschien brengt tijd raad, maar voorlopig staat er geen gesprek gepland. We wachten nu de vijfde ronde af, maar ik wil in de tussentijd elk gesprek aangaan." Tegenkandidaat Van Huylenbroeck wil niets beslissen "met de rug tegen de muur". "We gaan gewoon door. Na vijf rondes komt er een periode van reflectie en mogelijk overleg."

Volgens verschillende bronnen werd er de afgelopen dagen al persoonlijk overleg gepleegd tussen de beide kandidaat-duo's, maar liepen deze vergaderingen uiteindelijk met een sisser af.

Het betekent dat de patstelling voortduurt. Zowel Van de Walle en Van Herreweghe als Van Huylenbroeck en De Saeger geven aan dat zij zullen deelnemen aan de vijfde ronde, die morgen start en overmorgen alweer eindigt. Als dan opnieuw niemand de tweederdemeerderheid behaalt, zal de verkiezing in een verkorte vorm worden hernomen. Nieuwe kandidaten zullen zich dan kunnen aanmelden.