Direct naar artikelinhoud

Langetermijnproject: Opruimen

Het ontbijt van acteur Sam Louwyck (50) bestaat uit koffie en sigaretten, minus de koffie.

Die zonder plasticje is van de voordeur", roept Sam vanuit zijn raam op de bovenste verdieping terwijl wij aan zijn deur staan. Vervolgens dropt de acteur, danser, zanger en Slimste Mens-grapjurk een wit zakje met zijn sleutels erin. Eens binnen in zijn Oostendse stulp ontwaren wij een vriendin Jana genaamd en een charmante rommeligheid. "Ja, die tafel opruimen is een langetermijnproject", zegt Sam. "Als ik wat langer thuis kan zijn, dan zal het hier properder worden."

Druk was het wel. Sam heeft net 35 intensieve draaidagen achter de rug voor de langspeler Cargo en kampt nu met een griepje. De laatste dagen heeft hij dan ook goed uitgeslapen. Nu, zonder griep zou hij ook in bed gebleven zijn. "Ik word meestal wel vroeg wakker, rond negen uur, maar blijf vervolgens nog een paar uren liggen, zo in het daglicht. Daar kan ik echt van genieten."

Een ochtendmens is Sam dus niet. "Aan de vroege ochtend heb ik niet direct een boodschap." We vragen hem of hij zich aan het strikte rock-'n-roll-regime van koffie en sigaretten houdt. "Ik drink geen koffie, de sigaret is redelijk aanwezig", lacht hij. "Laat ons zeggen dat ik eerst twee glazen water drink om het geweten te sussen. Je rookt niet op een nuchtere maag, hè." Na die sigaretten volgt vaak een portie ontbijtpap van Brinta. Hij haalt de doos boven. "Eigenlijk is dat gevangeniseten, maar het legt een goede fond."

Wij krijgen van Sam geen Brinta maar een heerlijk droog worstje te eten. "Homemade, heb ik gehaald bij een boer in Ursel." Naast worst is Sam ook fan van vis, rauw vlees en gember. "Soms neem ik een stukje gember mee in mijn broekzak en daar bijt ik geregeld een stuk af. Gember kan je echt een boost geven. (bijt in gember) "Ohw!" En toen kregen wij het moeilijk om niet te giechelen.