Direct naar artikelinhoud

'Die taalkwestie was een slag in mijn gezicht'

Een woordenboek Frans-Nederlands heeft hij nog niet, maar Enzo Scifo (49) deed wel al een opmerkelijke belofte: 'Over zes maanden doen we opnieuw een interview, in het Nederlands.' In afwachting: een openhartig gesprek, in het Frans, met de nieuwe beloftecoach van België.

Na acht maanden discussiëren heeft Enzo Scifo eindelijk een job bij de Belgische Voetbalbond (KBVB). "Het was lang, ja. Toen Marc Wilmots me een eerste keer belde, wist ik dat het niet op een-twee-drie beslist zou worden. Hij liet me meteen weten dat het moeilijk ging worden. Maar Wilmots was overtuigd, anders zegt hij zoiets niet."

De vreemde plotontwikkeling begrijpt Scifo wel niet goed. "Plots ging het over mijn Nederlands... (zucht) Voor alle duidelijkheid, ik begrijp dat een nationale trainer Frans én Nederlands moet praten. Ik heb daar geen problemen mee. Ik had met Wilmots trouwens meteen afgesproken dat ik Nederlands zou leren. Hij liet me ook weten dat het mogelijk was om met een leraar samen te zitten.

"Dertig jaar lang heb ik me niet beziggehouden met communautaire kwesties, en toch was ik plots het slachtoffer van zo'n zaak. Mijn kandidatuur zou geweigerd worden omdat ik geen Nederlands sprak. Het was een slag in mijn gezicht. Zulke uitspraken betekenen dat ik mij niet zou kunnen integreren in Vlaanderen. En dat terwijl mijn beste collega's Vlamingen zijn! Ik was boos, ja, want het ging niet meer over voetbal, hé.

"Bovendien waren er in het verleden soort-gelijke situaties en toen was dat geen probleem." Dick Advocaat die geen Frans sprak? "Hij niet alleen", stelt Scifo. "Johan Walem sprak ook geen Nederlands toen hij beloftecoach werd. Hij heeft het daarna gestudeerd. Idem voor Benoît Thans (gewezen technisch directeur van de voetbalbond, NP). Waarom was het dan plots een probleem bij mij? Weet je, het spreken van een bepaalde taal is geen argument om een coach wel of niet aan te nemen. Kijk maar naar andere competities of nationale ploegen. Daar werken trainers die de taal helemaal niet spreken. En toch halen ze resultaat."

Geen sant in eigen land

De buitenwereld denkt dat Scifo en Wilmots dikke vrienden zijn. Dat ontkracht Scifo: "We zijn nooit samen iets gaan drinken, nooit samen op vakantie gegaan. We hebben respect voor elkaar en we delen dezelfde visie. Ik was aan de Côte d'Azur toen mijn gsm rinkelde. Wilmots verscheen er op mijn scherm. Ik was verrast. Hij zal info willen over een speler, vermoedde ik. Niet dus. Eerlijk, zelfs al had ik die job niet gekregen, die telefoon deed me echt deugd. Ik heb er samen met mijn vrouw een glas op gedronken, want niemand uit het voetbal heeft me de voorbije tijd gebeld."

Wilmots had informatie over Scifo ingewonnen in de voetbalwereld, maar volgens de bondscoach kende niemand Scifo écht. "Die erkenning deed deugd. Het is jammer dat men je in dit land soms anders beoordeelt. Ik herinner me nog er ook veel mensen tegen de komst van Wilmots bij de voetbalbond waren. Maar als we vooruitgang willen maken in het voetbal, moeten we stoppen met om het even wie te bekritiseren. Ik weiger daaraan mee te doen."

Geduld hebben

Bij de beloften zal Scifo niet voor een revolutie zorgen. "Mijn grootste motivatie is om met deze talentvolle generatie samen te werken. Ik ben de eerste die ervan overtuigd is dat we een goede ploeg hebben, dat we resultaten gaan neerzetten. Maar opgelet, diegene die ongemotiveerd bij de beloften komt... Kijk, we hebben momenteel een fantastische A-ploeg. Daardoor zitten er bij de beloften jongens die hun kans voorlopig niet krijgen bij de eerste ploeg. Zij moeten geduld hebben en klaar zijn op het juiste moment."

Scifo verheugt zich al op de samenwerking met onder meer Dennis Praet en Youri Tielemans. "Wat een plezier! Neem nu Praet: voor zo'n speler ga ik naar het stadion." Ook van Musonda is hij fan. "Hij heeft alles. Maar dat wil niet zeggen dat ik enkel met zulke spelers ga spelen. Er moet een evenwicht zijn. Al moet ik wel toegeven dat zulke jongens altijd een streepje voor hebben."