Direct naar artikelinhoud

Blauw formulier na botsing wordt verleden tijd

Botsen is nooit leuk, maar aan één grote ergernis maken de verzekeraars een einde. Vanaf december is het niet langer nodig om bij blikschade een papieren aanrijdingsformulier in te vullen. Voortaan kun je met je smartphone meteen de schade claimen.

Goed 800.000 Belgen raken jaarlijks betrokken bij een aanrijding. In vele gevallen blijft het alleen bij blikschade. Wie al eens een smak heeft gemaakt, weet echter dat een 'kleine' botsing volstaat om met trillende handen en benen uit de wagen te stappen. "Dan is het niet gemakkelijk om op de motorkap een goede situatieschets te tekenen en allerhande details op te snorren, zoals een polisnummer", zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van verzekeringskoepel Assuralia. "Daarom lanceren we straks een digitale applicatie, die meteen de helft van het werk doet."

De gratis app is tegen eind dit jaar te downloaden in de Apple App Store en Google Play van Android. Raak je daarna betrokken bij een ongeval, dan hoef je maar op een icoontje op het beginscherm van je smartphone of tablet te duwen. "Meteen start het programma en moet je de letters en cijfers van je nummerplaat invullen. De app maakt dan automatisch een connectie met de gegevensbank van de verzekeraar en snort bliksemsnel je dossier op. Zo kan hij een hele rist gegevens zelf invullen. Dat gaat van het type voertuig, over de geldigheid van de groene kaart, tot het rijbewijsnummer. Vervolgens kun je met je wijsvinger de precieze schade aanduiden op een tekening van je auto, bijvoorbeeld in het midden van je koffer."

Foto's

Via gps-bepaling roept de app ook de plek van het ongeval op in een digitale situatieschets. Met enkele simpele sleepbewegingen hoef je dan alleen nog een tekening van je auto op de juiste plaats te zetten. Afhankelijk van de situatie, stelt de app nog relevante 'ja/neen-vragen'. Zo wil hij bijvoorbeeld weten of je bezig was met inhalen of parkeren. Je kan ook foto's van krassen en blutsen toevoegen, zodat de kans op discussies later veel kleiner is. Nadat de tegenpartij haar gegevens heeft ingevuld, moeten jullie beiden nog op 'akkoord' duwen. "De verzekeraar kan het dossier meteen behandelen. Dat betekent een ongelooflijke tijdwinst. Bovendien is de app gekoppeld aan bijstand. Wie een omniumverzekering heeft, hoeft dus niet meer te bellen. Een vervangauto of takelwagen komt snel ter plaatse."

Assuralia haalde de mosterd in Nederland, waar een gelijkaardige app inmiddels vier jaar beschikbaar is. Volgens het Nederlandse Verbond van Verzekeraars duurt het amper 10 minuten om digitaal schade te claimen. "Wie een klassiek aanrijdingsformulier invult, doet daar gemakkelijk drie keer langer over", luidt het.

Volgens Robyns kan overigens niemand je verplichten om straks gebruik te maken van de app. "Wie niet goed overweg kan met nieuwe technologie, mag natuurlijk nog steeds pen en papier gebruiken. Het aanrijdingsformulier is trouwens louter een privé-initiatief van de Europese autoverzekeraars. Er bestaat dus geen wettelijke verplichting. Op termijn hopen we wel de papierberg een stuk te verkleinen."