Direct naar artikelinhoud

Leiders studentenprotesten Hongkong hoeven niet de cel in

De studentenleiders van de protesten in Hongkong in 2014 hoeven niet naar de gevangenis. De rechtbank nam de 'oprechte' politieke motieven van Joshua Wong (19), Nathan Law (23) en Alex Chow (25) in overweging en deelde milde straffen uit.

"De rechtbank gelooft dat de standpunten en eisen van de drie verdachten oprecht voortkomen uit hun politieke overtuigingen of bezorgdheid voor de samenleving", klonk het. "Hun doel en motief is niet ingegeven door eigenbelang of de wil anderen kwaad te doen."

De 'Paraplu-beweging' (zo genoemd omdat demonstranten zich met paraplu's beschermden tegen de pepperspray van de politie), die voornamelijk bestond uit studenten, demonstreerde in 2014 met meer dan 100.000 demonstranten wekenlang in het centrum van Hongkong tegen de inmenging van de Chinese regering bij de verkiezing van het bestuur in 2017. China wil iedere kandidaat screenen, de inwoners van Hongkong willen zelf kunnen bepalen wie zich verkiesbaar stelt.

De protesten leidden tot verdeeldheid, maar waren niet zonder succes. De 'pro-Chinese' kieswet, werd vorig jaar door het parlement verworpen.