Direct naar artikelinhoud

Molecule moet astma en eczeem uitschakelen

Als het aan onderzoekers van VIB-UGent ligt, zijn astma en eczeem binnenkort verleden tijd. 'We ontwikkelden een molecule die allergieën tegengaat', legt professor Savvas Savvides uit.

Het aantal mensen met allergieën neemt de laatste jaren enorm toe. Een echte oplossing daarvoor is er nog niet. Immunoloog van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) Bart Lambrechts: "De huidige medicijnen stoppen een ontsteking en remmen een allergie, maar bieden geen permanente oplossing. Dankzij onze ontdekking kunnen we een allergie nu al in een vroeger stadium aanpakken."

De onderzoekers bekeken hoe de verschillende typen moleculen zich ten opzichte van elkaar gedroegen. Ze ontdekten dat de zogenaamde TSLP-molecule een klein laagje op een cel aanbrengt. Juist dat laagje veroorzaakt allergische reacties zoals astma of eczeem. In een volgende stap hebben de professoren daarom een molecule ontworpen die dit tegengaat.

Deze ontdekking moet een grote stap vooruit zijn in het ontwikkelen van een medicijn dat allergieën tegengaat. Wel zal het nog een paar jaar duren voordat dat nieuwe medicijn klaar is voor gebruik. "Met dit onderzoek is een cruciale stap gezet", verklaart professor biochemie en microbiologie Savvas Savvides (VIB-UGent).

Zelf aanmaken

De TSLP-molecule is een eiwit dat ieder mens zelf aanmaakt. En we hebben het nodig, want het houdt ons gezond. Maar in het geval van een allergie wordt de molecule te veel aangemaakt. Die overproductie stuurt ons lichaam in de war.

De onderzoekers willen nu dieper de materie induiken. Professor Lambrecht ziet alvast veel vervolgmogelijkheden. De TSLP-molecule zou namelijk verhoogd aanwezig zijn bij mensen met psoriasis (een chronische auto-immuunziekte die de huid aantast). Ook zou TSLP vaker worden aangetroffen bij kankerpatiënten die uitzaaiingen hebben.

"Wanneer een kankercel zich verspreidt, moet hij ergens kunnen groeien. Het lijkt erop dat TSLP deze plek vaak voorbereidt", aldus Lambrecht. Al nuanceert hij: "We hebben dit nog niet kunnen onderzoeken, dus we mogen nog geen conclusies trekken."

Savvides is alvast hoopvol. "Nu we de rol van de TSLP-molecule weten, is het logisch dat er vervolgstudies zullen komen waarin ook anderen aandoeningen worden onderzocht." De wetenschapper, die voor dit onderzoek samenwerkte met universiteiten uit zowel eigen land als Frankrijk en Peru, geeft aan uit te kijken naar partners die een medicijn kunnen ontwikkelen.