Direct naar artikelinhoud

Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers op 35 jaar AB "Voor de koning ga ik mijn verbale diarree wat inhouden"

Concertempel AB viert zijn 35ste verjaardag met een typisch Belgisch feestje: Intergalactic Lovers versus Girls in Hawaii.

Wordt het een blij weerzien of eerder een verrassende kennismaking?

"Elkaars nummer hebben we niet, maar zijn wel fan van elkaars werk. Het is trouwens, net als wij, een band die bij de scouts ontstaan is."

Aha. Wij hebben horen fluisteren dat de koning - ook een scout - en koningin voor het eerst naar de AB zullen komen.

"Echt? Ik had geen idee! Voer de druk nog maar wat op! Het zijn natuurlijk ook maar mensen, maar het voelt toch wel speciaal."

Is er een song die je aan het koningspaar zou willen opdragen?

"Daar moeten we nog eens goed over nadenken met de band, maar eigenlijk heeft onze muziek sowieso royale allures." (lacht)

Er zouden ook heel wat genodigden van ambassades komen. Hebben jullie een formule om een wat stijver publiek aan het dansen te krijgen?

"Toen we in Japan speelden, had iedereen ons ook gewaarschuwd, maar de taal van de muziek moet voor zich zelf spreken. Hopelijk is onze muziek goed genoeg. Het enige wat ik wel anders ga doen, is mijn verbale diarree wat inhouden, voor de koning ga ik toch wat opletten met wat ik zeg."

Dit concert is orgelpunt van 35 jaar AB, weet je nog wanneer je hier zelf voor het eerst kwam?

"Nog heel goed, ik was een jaar of 18 en mijn lief had één kaart voor Cat Power te pakken gekregen. Ik was helemaal gewawd door de zaal."

Heeft het concerthuis een bijzondere betekenis voor jullie als groep?

"Zeker, je kent de zaal van naar groepen als Cat Power of PJ Harvey te gaan kijken en dan sta je daar zelf. Je voelt dat alle mensen die er werken het hart op de juiste plaats hebben."

11 mei, AB, Anspachlaan, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

Thuisdag

De recente televisiester benadrukte het nog eens: Thuis is én blijft publiekslieveling nummer één. Op de jaarlijske Thuisdag doen de acteurs er alles aan om hun fans te geven waar ze voor komen: een selfie met hun favoriete personage - vanaf 15 mei wordt bekend gemaakt (onder mee via een app) welke acteur op welke Leuvense hotspot zal zetelen en een knallende afsluiter op het Ladeuzeplein waar het Thuis-anthem luidkeels samen zal gezongen worden. #ThuisinLeuven zal die dag zegevieren.

23 mei, op verschillende locaties in Leuven. www.een.be.

Wild in 't park

Nu de zon zich af en toe laat zien, is ook de tijd van de eerste festivals aangebroken. Een vroegbloeier met een gevarieerde affiche is Wild in 't Park met The Scabs, Kapitein Winokio, Raymond van het Groenewoud en Levellers. Voeg daarbij een fijne locatie en je hebt het perfecte excuus voor een dosis dansen in het wild.

8 tot 10 mei, Wildemanspark, Onze-Lieve-Vrouwstraat 27, 3020 Herent. www.wildintpark.be.

Kunstenfestivaldesarts

Naar jaarlijkse gewoonte zetten de Brusselse huizen hun deuren wijd open voor theatraal talent uit België en de rest van de wereld. Zeker de moeite wordt de première van De Kersentuin door Theater Stan op 16 mei. Daarnaast staat het festival bekend om zijn verrassende keuzes en neus voor innovatief talent.

8 tot 30 mei, op verschillende locaties in Brussel. www.kfda.be.

Merodefestival

Het Hemelvaartweekend krijgt in de regio van het Merodegebied een muzikale opkikker. Elke dag is er een belevingswandeling in Langdorp, Averbode, Blauberg of Diest waarbij de natuur een extra dimensie krijgt van muziek, uitgewerkt door door Lennart Maes en Andries Boone. 's Avonds nodigen diezelfde muzikanten enkele soortgenoten uit met wie ze het podium delen in de cultuurhuizen van Aarschot, Diest, Scherpenheuvel en Herselt.

13 tot 17 mei, verschillende locaties in het Merodegebied. www.merodefestival.be.

Docville

Fans van de documentaire cinema komen deze dagen ruimschoots aan hun trekken tijdens Docville. Documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen: geschiedenis, actualiteit, maar ook eten en een programma op maat van kinderen. Nationale en internationale parels uit het genre krijgen hier hun welverdiende plaats op het witte doek.

Tot 9 mei op verschillende locaties in Leuven. www.docville.be.

70 jaar Koninklijke Steltenlopers

Wie Merchtem zegt, zegt Steltenlopers. Pas als je ze aan het werk gezien hebt, weet je waarom ze het label koninklijk meer dan verdienen. Op 30 mei vanaf 15u trekt de stoet uit, niet alleen de Steltenlopers zetten hun beste - euh stokje - voor, er komen ook heel wat nationale en internationale groepen hun kunsten tonen.

29 & 30 mei, Markt, 1785 Merchtem. www.steltenlopersmerchtem.be.

Sofie Dumont kookt met een twist van het park

"Eetbare planten liggen niet op je te wachten in de supermarkt"

Op 31 mei vindt Dag van het Park plaats, met als thema 'Smaak' en een focus op lekkernijen uit de natuur. In de week ervoor gaan Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege en Sofie Dumont zelfs samen koken in het tv-programma De keuken van Sofie. Gaan beide dames dan een hele week kokerellen met alleen maar natuurlijke producten?

Sofie Dumont: "Nee, dat is niet haalbaar, maar we zullen wel altijd een 'twist van het park' in de gerechten steken. We gaan bijvoorbeeld een kruidencake bereiden die Jokes grootmoeder vroeger altijd maakte. Die werken we dan af met daslook en klavertjes."

Vind je het zelf belangrijk om met natuurlijke producten te werken?

"Zeker, ik ben daar veel mee bezig. Meer en meer eigenlijk. Ik probeer zo veel mogelijk regionaal en seizoensgebonden te kopen. Dat is juister en smaakt bovendien beter. Niet alleen op vlak van voeding doe ik mijn best, ook bij pakweg schoonmaakproducten, make-up en parfum wil ik helemaal overschakelen op biologisch."

Is het volgens jou een goede zaak dat Dag van het Park aandacht besteedt aan eetbare bloemen en planten uit de natuur?

"Absoluut, maar het is niet voor iedereen mogelijk om daar vaak mee bezig te zijn. Het vergt een zekere kennis en je moet er tijd voor maken. Eetbare bloemen en planten liggen doorgaans niet op je te wachten in de supermarkt, dus moet je op avontuur gaan en de natuur intrekken om ze te vinden. Ikzelf woon in het Pajottenland en hoef mijn straat maar over te steken om eetbare bloemen en planten te plukken, maar voor mensen die in een stad wonen, is dat minder vanzelfsprekend."

Wat pluk je dan zoal?

"Goh, een beetje van alles. Paardenbloemen en madeliefjes neem ik geregeld mee naar huis, net als wilde erwt en de bloemetjes van brandnetels, die overigens niet prikken."

Heb je een favoriete eetbare plant?

"Zurkel vind ik heel lekker en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Ook het minder bekende hondstraf is een persoonlijke favoriet."

Dag van het Park, 31 mei, in verschillende parken in de provinicie. www.dagvanhetpark.be.

Dag van de aardbei

Een dag om duimen en vingers bij af te likken. De blozende vruchten worden op alle mogelijke manieren bewonderd: met een culinaire markt, kookworkshops, een wandeling en een bezoek aan een arbeienteler. Daar worden wij helemaal aardblij van.

10 mei, Proefcentrum Pamel,

Molenstraat 26, 1760 Roosdaal.

www.dagvandeaardbei.be.

Marco Z

Dat de Limburgse vogel Marco Zanetton je met z'n stem op sleeptouw kan nemen bewees hij in 2012 met z'n hit I'm a Bird. Drie jaar later is zijn volgende plaat klaar, een dubbelaar met liedjes over de moeilijke dingen des levens, maar ook over de liefde.

12 mei, Het Depot, Martelarenplein 12,

3000 Leuven.

www.hetdepot.be.

Fiesta Europa

Waarom op reis gaan als Europa gewoon naar je toe komt? Tijdens Fiesta Europa kan je proeven van heerlijke streekproducten uit verschillende Europese landen en de mooiste ambachtelijke producten zoals leder, houtsnijwerk en textiel. Het schoonste van Europa verenigd op een plein, dat wordt nogal een feestje.

8 tot 10 mei, Markt, 3200 Aarschot en 22 tot 25 mei, Ladeuzeplein, 3000 Leuven. www.fiestaeuropa.eu.

De wereld van Thorgal

Deze tentoonstelling wordt aangekondigd als 'een epische familiesaga met hier en daar een bovennatuurlijk tintje'. En nee het gaat niet over Game of Thrones. Fans van Thorgal weten wel beter: de verhalen over de Noorse mythologie met de prachtige tekeningen verdienen hun eigen expo dubbel en dik.

Tot 6 september, Belgisch Stripcentrum,

Zandstraat 20, 1000 Brussel. www.stripmuseum.be.

Henk Rijckaert: de fun, de hits

Er zit een logische verklaring achter de naam van Henk Rijckaerts nieuwste show: hij maakt grappen en speelt liedjes. Vandaar: de fun, de hits. Radio Donna lijkt opeens terug van weggeweest.

29 mei, GC Den Bussel, Haachtsebaan 54, 3140 Keerbergen. www.henkrijckaert.be.

100 kaarsjes voor Billie Holiday

Eleanora Fagan, zo heette de grand dame van de Amerikaans jazz, zou in 2015 100 jaar geworden zijn. Billie Holiday herself kan helaas niet op het feestje aanwezig zijn, maar José James doet er alles aan om dat te doen vergeten. Al in 2012 werkte James als huisartiest van de AB aan een tribute. De Morgen noemde het resultaat 'adembenemd', redenen genoeg om dat ticket te boeken.

17 mei, AB, Anspachlaan 110, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

Tine Embrechts over Hersenhap

"Ik ben een ambassadrice van Hugo's fantasie"

De Hersenhap belooft een humoristisch theaterstuk te worden waarin Tine Embrechts en Karlijn Sileghem een ode brengen aan mensen die ondanks deze barre tijden voortploeteren. "De Hersenhap is een soort pop-uprestaurant om na te denken over het leven en de naam kan je lezen als een kleine snack voor het hoofd", zegt Embrechts.

Kan het publiek zich verwachten aan hetzelfde soort humor als in Anneliezen?

"Al sinds Het Peulengaleis is er een klik tussen Hugo Mathyssen en ons. Karlijn en ik vinden vinden Hugo's humor ongelooflijk en door de jaren heen zijn we ambassadrices van zijn fantasie geworden. Ook nu is hij leverancier van het stuk."

Spelen jullie een typetje in de voorstelling?

"We staan op de planken als een lichte uitvergroting van onszelf. Hugo kent ons intussen zo goed dat hij op onze maat schrijft."

Wat ook steeds echter wordt, is de nakende geboorte van een zoontje.

"Ik kijk er heel hard naar uit, al hoop ik wel dat hij niet te vroeg komt, want anders gaan we heel wat voorstellingen moeten aflassen."

Hebben jij en je vriend Guga Baúl al beslist over een naam?

"We zijn er nog niet helemaal uit, al scheelt het niet veel. Voor een definitieve naam hebben we gelukkig nog even tijd."

22 mei, CC Strombeek, Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever, www.ccstrombeek.be.

28 mei, 30CC, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven. www.30cc.be.