Direct naar artikelinhoud

'Royal baby' kan Conservatieven duwtje in rug geven

Campagnevoerende politici zijn dol op baby's. Dat geldt al helemaal voor een koninklijke baby. De Britse Conservatieven hopen zelfs dat het dochtertje van Kate en William hen aan een verkiezingsoverwinning kan helpen donderdag.

De saaie verkiezingscampagne werd zaterdagochtend aangenaam verstoord door de mededeling dat de hertogin van Cambridge into labour was gegaan. Een paar uurtjes later, iets over half negen, bleek dat ze niet was bekeerd tot de partij van Ed Miliband maar wel bevallen van een gezonde dochter.

Het prinsesje, nummer vier in de troonopvolging, werd zaterdagavond al aan de 'babyrazzi' getoond. Tower Bridge kleurde roze, de Royal Mail komt met een speciale poststempel en alle andere moeders die zaterdag zijn bevallen kregen een zilveren penning.

Deze jubelstemming zou goed nieuws kunnen zijn voor premier David Cameron. De verwachting is immers dat miljoenen zwevende kiezers zich in het stemhokje zullen baseren op irrationele motieven, op hun gut instinct. De Conservatieven, die zich profileren als de gezinspartij, zitten vooral verlegen om vrouwelijke kiezers en de 'babybonus' zou de dames weleens een duwtje in de richting van het stembureau kunnen geven.

In The Evening Standard schreef Anne McElvoy dat koninklijke baby's waarden symboliseren waar zittende regeringen graag mee worden geassocieerd: "conservatisme met een kleine 'c', goed nieuws dat los staat van belastingmaatregelen en optimisme over een gedeelde toekomst."

Gevoelloze boekhouders

Cameron probeerde dat de voorbije weken uit te dragen. De premier liet zich fotograferen terwijl hij de fles gaf aan een lammetje - baby's knuffelen ligt tegenwoordig te gevoelig - maar ondanks dit charmeoffensief worden de Conservatieven gezien als degelijke doch gevoelloze boekhouders.

De Tories hebben bovendien het voordeel dat ze van oudsher gelden als de politieke vleugel van het koningshuis. Cameron, die zijn eerste baantje (pr-man) kreeg na een mysterieuze aanbevelingsbrief uit paleiskringen, onderhoudt een goede band met de Windsors.

Dat is niet onbelangrijk in een tijd waarin leden van het koningshuis een grotere populariteit genieten dan gekozen politici. Op dit moment staan de Consevatieven licht voor in de peilingen, maar komen ze nog tientallen zetels te kort voor een Kamermeerderheid.

Als de Tories er toch in slagen om die felbegeerde 323 zetels te behalen, dan zal deze stembusgang, in de woorden van opiniepeiler Anthony Wells van YouGov de geschiedenis ingaan als "de verkiezing die Cameron heeft gewonnen dankzij de koninklijke baby".