Direct naar artikelinhoud

België voert slappe oorlog tegen salafisme

De Belgische inlichtingendiensten melden alweer dat Saudi-Arabië een succesvolle propaganda-oorlog voert die terreur in de hand werkt. Maar bevoegde ministers doen hier weinig om dit extremistische offensief te stoppen. 'Handelsrelaties zijn blijkbaar nog steeds belangrijker dan de veiligheid van de bevolking.'

Een rapport van antiterreurorgaan OCAD bevestigt dat het salafisme in België in opmars is. "De inspanningen van salafisten zijn er dikwijls op gericht de moslims in het Westen af te keren van Europese waarden en normen."

Hoewel het OCAD benadrukt dat salafisten een kleine minderheid vormen binnen de moslimgemeenschap, wordt duidelijk gesteld dat het hier om een "zorgwekkende" evolutie gaat, die terreurgeweld in de hand kan werken.

De salafistische/wahabitische beweging krijgt verregaande financiële steun van Saudi-Arabië, waardoor ook Belgische moskeeën bijna overspoeld worden met boeken en dvd's. De Saudi's financieren ook gespecialiseerde satellietzenders, en salafistische predikers zijn prominent aanwezig op sociale media. "De kleine, gematigde imam in zijn moskee is niet opgewassen tegen al dat mediageweld", stelt het OCAD.

De gematigde Gentse imam Brahim Laytouss onderschrijft de OCAD-these en voegt eraan toe dat de overheid bijzonder weinig doet om het fenomeen te bestrijden. "Dit probleem is al meer dan vijf jaar bekend en ik moet toegeven dat ik stilaan wanhopig word: op het terrein is geen enkele vooruitgang geboekt. Integendeel: gematigde moskeeën zitten in de verdrukking en de overheid staat toe dat de salafistische beweging zich steeds beter organiseert."

Bijzonder laks

Verdachte moskeeën worden niet aangepakt, gematigde moskeeën worden niet gesteund, vertelt Laytouss. "Ook inzake imamopleidingen is de progressie zeer beperkt. Ik heb al veel handjes van ministers geschud en al veel beloftes gekregen, maar momenteel kan ik u alleen zeggen dat onze beleidsmensen bijzonder laks reageren op het probleem van het salafisme en de nefaste invloed van Saudi-Arabië. Ik wacht nog steeds vol ongeduld tot moedige politici rechtstaan en hun verantwoordelijkheid nemen."

Vanuit de oppositie kwamen de jongste jaren verschillende wetsinitiatieven om de financiering van salafisten vanuit Saudi-Arabië droog te leggen. "Op federaal niveau lanceerden we twee wetsvoorstellen", zegt Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a). "Ten eerste stelden wij voor om verenigingen die de radicale islam promoten te laten controleren door de witwascel. Met een tweede voorstel wilden we radicalisering tegengaan via de automatische uitwisseling van bankgegevens tussen verschillende landen. Beide initiatieven werden zeer snel gekelderd. Wat het nog erger maakt, is dat de regering niet met alternatieve voorstellen kwam."

Wapenklant

Kherbache kan maar één verklaring geven voor de terughoudendheid van de federale en regionale regeringen. "Blijkbaar willen ze Saudi-Arabië niet bruuskeren en wringt men zich in bochten om de wapenhandel met dat land te kunnen handhaven. Commerciële belangen primeren hier op de veiligheid van burgers. Dat is letterlijk met vuur spelen."

Imam Laytouss denkt er hetzelfde over. "België wil landen als Saudi-Arabië en Qatar niet boos maken omdat anders de economische belangen geschaad worden. Commercie is duidelijk veel belangrijker dan het aanpakken van de salafistische islam."

Saudi-Arabië is onze belangrijkste wapenklant. Vooral de wapenfabriek FN Herstal, volledig in handen van het Waals Gewest, voert veel uit naar Riyad. Liefst 70 procent van de lichte wapens die vanuit Europa naar Saudi-Arabië uitgevoerd worden, komt uit België.

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), bevoegd voor de subsidiëring van moskeeën, laat weten dat imams van erkende moskeeën een inburgerinsgsplicht hebben. "Maar we kunnen niet zover gaan om als overheid een imamopleiding te organiseren", zegt haar woordvoerder Jan Van der Vloet. "Dat zou in strijd zijn met de scheiding van kerk en staat."

Van der Vloet voegt eraan toe dat de nieuwe OCAD-informatie aantoont dat het meer dan ooit belangrijk is om moskeeën die in aanmerking komen voor erkenning goed te screenen. Momenteel ligt een lijst van twintig moskeeën op tafel die allemaal een positief advies kregen van de Staatsveiligheid. "We kregen net te horen dat we die adviezen mogen inkijken, zodat we op basis van alle mogelijke informatie kunnen oordelen."

Deze krant vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken of minister Didier Reynders (MR) enige druk uitoefent op Riyad om de sponsoring van de radicale islam in België te stoppen. Voorlopig kwam er geen reactie.