Direct naar artikelinhoud

Goedgekeurd na elf uur medische tests

Na elf uur medische testen is het officieel: Youri Tielemans (20) is een speler van AS Monaco. De duurste uitgaande transfer van de Belgische competitie ooit knijpt er nu even tussenuit.

Wat een twee waanzinnige weken in het leven van Youri Tielemans:

8 mei: winnaar van de Ebbenhouten Schoen.

18 mei: kampioen met Anderlecht.

22 mei: Profvoetballer van het Jaar.

25 mei: recordtransfer naar AS Monaco voor

25 miljoen euro plus 10 procent op de doorver-

koop. Het is gebeurd. Eindelijk.

De medische testen in het prinsdom waren op zijn zachtst gezegd grondig. Vanaf half acht 's ochtends tot zes uur 's avonds werd de middenvelder woensdag binnenstebuiten gekeerd door de medische staf van Monaco, waarbij Tielemans van hot naar her werd gereden.

Dat allemaal in het opperste geheim. Het moet gezegd: de entourage van Youri Tielemans deed er alles aan om journalisten het leven moeilijk te maken. Zelfs al waren die speciaal naar Monaco gereisd voor de duurste uitgaande transfer op de Belgische velden. Omerta, ingefluisterd door de club uit het prinsdom. Strikte geheimhouding. Zelfs het persoonlijke socialemediakanaal van de middenvelder mocht niet mee het vliegtuig op naar de zon. Want de eerste communicatie moest en zou van AS Monaco zijn.

Om 20u35 woensdagavond kwam die er uiteindelijk. "We zijn blij om te kunnen melden dat Youri Tielemans tot 2022 getekend heeft", klonk het op de mediakanalen van de Franse kampioen. Met de obligate quotes van de Rode Duivel die benadrukte dat Monaco de enige club was waar hij aan dacht.

Advies van Carrasco

"Het is een club met een ambitieus project, die bekend is in heel Europa en die jonge spelers de kans geeft zich te ontwikkelen. Bij de Rode Duivels heb ik uitgebreid gepraat met Yannick Carrasco (ex-Monaco, NVK). Ze gaven me meteen de indruk dat ze me écht wilden. En ze maakten de zaken heel snel concreet. Dat allemaal samen heeft me ertoe aangezet om voor deze club te kiezen."

Het gunstige belastingklimaat in het prinsdom zal ook wel een rol gespeeld hebben. Niet dat geld de drijfveer was voor de 20-jarige middenvelder, ook bij de andere geïnteresseerde clubs kon hij meer dan zijn boterham verdienen. Maar het feit dat sporters in Monaco amper belastingen betalen, waardoor Tielemans netto een veelvoud van zijn loon bij Anderlecht verdient, is mooi meegenomen. Om een idee te geven: Nabil Dirar, destijds overgekomen van Club Brugge, verdient meer dan 2 miljoen euro. Bronnen in Frankrijk melden dat Tielemans' overeenkomst ook in die orde van grootte zal zijn.

Met zijn contract tot 2022 op zak landde Tielemans woensdagavond al terug in Brussel. Over twee weken komen de Rode Duivels eraan, daarna moet alle focus naar de seizoensvoorbereiding met de Franse kampioen. Maar nu gaat de riem er even af, in een vakantiepark dicht bij huis met vriendin en kind.