Direct naar artikelinhoud

Peter Van den Eede (53) 'Ik zou een overbodig bandlid zijn'

Belandt u wel eens te midden van een grote massa, staand met een plastic bekertje in de hand?

"Op Theater aan Zee overkomt me dat wel eens. Dat is wel een uitzondering op de regel: ik ben niet echt een festivalmens. Maar Theater aan Zee, daar ga ik al tien jaar naartoe. Ik kom er altijd dezelfde fijne mensen tegen, mensen die ik soms ook alleen maar daar tegenkom. Dan heb ik er ook, in tegenstelling tot andere gelegenheden, totaal geen probleem mee om alleen maar pintjes te drinken. Uit plastieken bekertjes. Dat smaakt me alleen daar. Het hoort bij het Theater aan Zee-ritueel."

Wat is het meest memorabele concert dat u ooit hebt bijgewoond?

"Daar moet ik eigenlijk langer over kunnen nadenken. Laatst heb ik wel een ongelooflijke dansvoorstelling gezien, telt dat ook? Het was de Boléro van Maurice Ravel in een choreografie van Maurice Béjart, uitgevoerd door het Ballet van Vlaanderen, in Gent. Toen dacht ik: dit is zo fenomenaal. Het duurde maar twintig minuten, maar de combinatie van die muziek en die choreografie is ongelooflijk bezwerend. Kippenvel van in het begin tot aan het einde."

Welk concert was zijn geld niet waard?

"Ik denk niet dat ik zo'n concert al heb meegemaakt. Want zelfs als het niet goed is, vind ik het interessant om te kunnen praten over wat mij geërgerd heeft. En ik ben ook niet zo negatief ingesteld: zelfs als ik er niets aan vond, ga ik er vanuit dat het wel zijn geld waard was voor anderen."

Welk nummer wordt u nooit of te nimmer beu?

"'Ne me quitte pas'. Omdat ik Jacques Brel ongelooflijk vind: hij is iemand die zo passioneel is dat hij in brand staat. En tegelijk is hij ook heel eenvoudig. Bij eenieder ander die 'Ne me quitte pas' brengt zoals hij het doet, zou dat sentimenteel worden. Maar bij hem geloof je echt dat hij bijna staat te huilen. Vier keer 'Ne me quitte pas' na elkaar zeggen is eigenlijk pathetisch, maar het blijft door merg en been gaan. Het liefste liefdesliedje dat bestaat."

Welk bandlid zou u kunnen zijn en waarom?

"Ik zou een instrument bespelen waarvan niemand weet wat het juist is, en waarvan iedereen zich afvraagt welk geluid het maakt. Je zou het niet kunnen horen, omdat het overstemd wordt door de andere instrumenten. Dát bandlid zou ik willen zijn. Een overbodig bandlid, eigenlijk."

Waar krijgen ze u geen tweede keer meer naartoe?

"De IKEA tijdens de solden. Je wordt dan helemaal geabsorbeerd door die winkel, en dat put mij uit in energie."