Direct naar artikelinhoud

Belg gevat voor aanslagplannen via Telegram

In Brussel is een man gearresteerd die te kennen zou hebben gegeven dat hij een aanslag wou plegen. Hij deed dat op Telegram, net zoals verdachten die recent in Frankrijk zijn gevat.

De 28-jarige man werd opgepakt in de woonst van zijn ouders in Haren, terwijl er ook huiszoekingen waren bij zijn grootmoeder in Schaarbeek en zijn eveneens gearresteerde ex-vriendin in Luik. De man zou actief zijn geweest op de berichtendienst Telegram en daar hebben laten blijken dat hij klaarstond om een aanslag te plegen. Volgens de Franstalige omroep RTBF gebeurde dat op een Telegram-kanaal dat ook wordt gebruikt door de beruchte IS-ronselaar Rachid Kassim.

Zes complotten

Kassim verblijft in Irak en wordt door het Franse gerecht verdacht van betrokkenheid bij minstens drie gelukte aanslagen - waaronder het bloedbad in Nice - en een hele reeks pogingen tot terreur. Zo zijn er in Frankrijk in tien dagen tijd al zeker zes complotten verijdeld waarin hij een hand zou hebben gehad. Of de Brusselse verdachte ook met Kassim in contact heeft gestaan, wou gisteren echter niemand bevestigen. Wapens zijn er alvast niet gevonden en zijn familie schreeuwt zijn onschuld uit.

Drie vingers kwijt

"Eerlijk waar, mijn zoon heeft niets met terrorisme te maken", zegt zijn 60-jarige moeder. "Als dat wel zo was, dan zou ik de eerste zijn om hem aan te geven bij de politie." De verdachte zou nooit eerder in het vizier zijn gekomen voor radicalisme, maar Justitie kende hem wel voor kleine criminaliteit. Hij zat zonder job nadat hij vorig jaar drie vingers had verloren terwijl hij werkte als chauffeur voor de taxidienst Uber. Voordien zou hij drie jaar bode geweest zijn op het ministerie van Financiën.