Direct naar artikelinhoud

Obama waarschuwt voor grexit

De Amerikaanse president Obama heeft de Duitse kanselier Merkel en de andere leiders van de eurozone gisteren gewaarschuwd voor de gevaren van een grexit voor de hele wereldeconomie. Hij deed dat op de eerste dag van de G7-top in Garmisch-Partenkirchen.

Ook de premiers van Canada en Japan zetten Europa onder druk om een oplossing te vinden voor de crisis. Obama heeft dit jaar herhaaldelijk gezegd dat Griekenland "groei nodig heeft in plaats van meer bezuinigingen".

Een woordvoerder van het Witte Huis zei na afloop van een gesprek van Obama met kanselier Merkel in slot Elmau dat "er overeenstemming was dat Griekenland hervormingen nodig heeft om op lange termijn duurzaam te kunnen groeien". "De president zei te hopen dat Griekenland samen met de partners in Europa die weg kan inslaan zonder grote onzekerheid op de financiële markten te veroorzaken." Ook wees hij op het belang van het zo dicht bij het Midden-Oosten gelegen Griekenland voor de NAVO.

Obama is vooral bang dat een grexit een enorme weerslag zal hebben op de economie van de Europese landen en daarmee de hele wereldeconomie. Maar Europese leiders uitten zondag hun frustratie over de gesprekken en het feit dat het met "onwillige honden slecht hazen vangen is". Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei "nog altijd op een Grieks tegenvoorstel te wachten", nadat premier Tsipras het voorstel van Brussel vrijdag als "absurd" had neergesabeld. "Hij was mijn vriend en hij is mijn vriend", zei Juncker in reactie op Tsipras' gepeperde uitspraken. "Maar voor vriendschap gelden wel basisregels."

"Iemand die zegt: als ik je geld leen wil ik het in de toekomst terug, is geen harteloze rover. Het is ook niet zo dat schuldenaren in principe de moraal aan hun kant hebben en de geldleners de boeven zijn", voegde zijn collega Donald Tusk van de Europese Raad daaraan toe.

Juncker zei dat hij bij gebrek aan nieuwe voorstellen zaterdag niet opnieuw met Tsipras had willen onderhandelen. Angela Merkel stelde zondagavond op een persconferentie dat zij samen met president Hollande via de telefoon met Tsipras had gesproken. Wat dat gesprek heeft opgeleverd, zei ze niet.

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, sloeg zondag nog een zeer agressieve toon aan op zijn blog. Hij zei dat Griekenland alleen tevreden is met schuldverlichting (iets wat voor de andere landen onbespreekbaar is) en noemde het voorstel van de Commissie "een agressieve actie om de Griekse regering te terroriseren".

Rusland

Obama probeerde de Europese leiders er ook toe te bewegen geen concessies te doen aan de Russische president Poetin nu het geweld in het oosten van Oekraïne weer oplaait. Hij wil dat het Westen één front blijft vormen tegen Poetin, die deze week onder meer een bezoek brengt aan Italië. Vooruitlopend hierop zei Poetin in een interview met een Italiaanse krant: "Een oorlog tussen Rusland en de NAVO is iets wat alleen een krankzinnige zich kan voorstellen. Ik wil kwijt dat wij ons bedrogen of onjuist behandeld voelen. Maar daar gaat het niet om. Het is belangrijk dat onze relatie voor de lange termijn is gebaseerd op samenwerking, niet op confrontatie."

Obama benadrukte dat de NAVO-landen zich niet tegen elkaar mogen laten uitspelen. President Tusk van de Europese Raad stelde Obama gerust en zei dat "als er over sancties wordt gesproken het alleen over nog strengere sancties kan gaan".