Direct naar artikelinhoud

Word jihadiste met deze tips

Met een nieuw vrouwenmagazine gaat de Pakistaanse taliban vrouwen aanmoedigen om een actieve strijdersrol op te nemen. Willen ook radicale islamisten de vrouw de keuken uit?

"We willen vrouwen aansporen om naar voren te treden en zich aan te sluiten bij de moedjahedien (heilige strijders, MIM)." Het editoriaal van het tijdschrift Sunnat-e-Khaula, gepubliceerd door de Pakistaanse tak van de taliban (TTP), is duidelijk. De 45 pagina's staan vol boodschappen om vrouwen actiever te betrekken in de radicaal-islamitische militantenbeweging.

Het magazine werd vanaf 1 augustus in Pakistan verspreid, vooral via sociale media, maar op obscure internetplekken circuleert ook een versie in gebrekkig Engels. Een in het zwart gehulde vrouw siert de cover van de eerste 'wijze van Khaula'. De naam verwijst naar een bekende moslimstrijdster ten tijde van de profeet Mohammed.

Het magazine bevat advies voor jihadistes in spe: ze worden aangemoedigd om geheime vergaderingen en trainingssessies te organiseren. "Leer hoe je simpele wapens hanteert. Leer hoe je granaten gebruikt", is er te lezen. Ook vrouwelijke voorbeeldfiguren vullen de pagina's. Zo is er een interview met de 'eerbare vrouw van TTP-leider Fazlullah Khorasani' en getuigt een Pakistaanse dokter over haar 'reis van onwetendheid naar begeleiding'.

Praktisch voordeel

'De man strijdt en de vrouw blijft thuis om de volgende generatie op te voeden': dat traditionele idee is binnen radicaal-islamistische bewegingen al langer aan het veranderen. Dat ziet ook Joan Wagemakers, Midden-Oosten-expert aan de universiteit Utrecht.

"Aanvankelijk werd een strijdersrol voor vrouwen om religieuze redenen verworpen, maar organisaties zoals IS, Al Qaida en de taliban zien meer en meer het nut van een vrouwelijke jihad die verder gaat dan de huiskamer. Enerzijds zijn mannelijke strijders niet altijd voorhanden, anderzijds hebben vrouwen ook een voordeel: ze worden minder snel gecontroleerd en kunnen explosieven onder het mom van een zwangerschap goed verbergen."

Ook Afghanistan-volger Jorrit Kamminga van het Nederlandse Clingendael Instituut schrikt niet van magazine. "Dit houdt verband met de invloed van IS en hun praktijk om vrouwen te rekruteren in Irak en Syrië, zowel als strijders en als moeders van toekomstige jihadisten. Dat is erg succesvol gebleken. Dit lijkt een poging om die strategie te kopiëren. In Afghanistan is de TTP trouwens grotendeels opgegaan in IS, ook daar zie je een ideologische toenadering."

Een rapport van de Europese politiedienst Europol toont dat de opmars van de vrouwelijke jihadi niet te ontkennen valt. In 2016 was één op de vier arrestanten bij (meestal verijdelde) jihadistische terreuroperaties op Europese bodem een vrouw, zo'n 26 procent. In 2015 was dat nog 18 procent.

"Emancipatorisch kun je dit echter moeilijk noemen", zegt Wagemakers, die twijfelt of vrouwen dit op eigen initiatief doen. "Uiteindelijk zijn het nog altijd de mannen die beslissen."