Direct naar artikelinhoud

Silicon Valley, met de 's' van seksisme

Dat Silicon Valley niet erg vrouwvriendelijk is, is een understatement. Techgiganten als Google proberen hun blazoen op te poetsen met allerlei diversiteitsprogramma's. Niet iedereen is daarvan gediend, dat bewijst het gelekte 'manifest tegen diversiteit' van een Google-werknemer.

Vrijdagavond - vrijdagnacht bij ons - doken er plots tweets op van Google-werknemers die hun woede de wereld in stuurden over een document dat snel de ronde deed binnen het bedrijf. De Amerikaanse technologiewebsite Motherboard berichtte als eerste over de tekst met de niet mis te verstane titel 'Googles ideologische echokamer'. In dat document doet een senior software-ingenieur zijn beklag over het politiek correcte en al te 'linksige' beleid binnen Google.

De programmeur heeft het vooral niet begrepen op het diversiteitsbeleid dat Google handhaaft om meer vrouwen op technische functies aan te werven. Hij schrijft dat mannen en vrouwen vooroordelen, technologie en sfeer op de werkvloer helemaal anders ervaren en dat een bedrijf daar rekening mee moet houden.

"Ik wil alleen zeggen dat biologie de oorzaak is van de verschillen in voorkeuren en kwaliteiten tussen mannen en vrouwen", vervolgt de Google-werknemer, "en dat die genderverschillen wel eens zouden kunnen verklaren waarom niet meer vrouwen in technische of in leidende functies werken."

Seksisme als bedrijfscultuur

De tekst verspreidde zich als een lopend vuurtje binnen Google. Op bepaalde momenten was het manifest zelfs onbereikbaar omdat zoveel mensen tegelijkertijd wilde lezen. Volgens de Google-werknemer die Motherboard op de hoogte bracht, stond het gros van de reacties bol van de spot en afkeuring. Al waren er ook mensen die het met de auteur eens waren.

De rondgemailde tekst legt nog maar eens een van de grootste problemen van Silicon Valley bloot: sommige mannelijke programmeurs zien vrouwen liefst niet te dicht bij een computer komen.

Denk aan programmeur Susan Fowler, die in een explosieve blogpost over haar tijd bij taxibedrijf Uber getuigde. "Op mijn eerste dag bij Uber stuurde mijn nieuwe manager me een reeks chatberichten. Hij had een open relatie, zei hij, en zocht vrouwen om seks mee te hebben." Ze beschreef hoe ze door mannelijke collega's werd lastiggevallen en gediscrimineerd, en ook hoe vaak haar klachten werden weggewuifd.

Later volgde ook Tannen Campbell, ex-vicepresident bij virtual reality-bedrijf Magic Leap. Zij sleepte haar werkgever voor de rechter vanwege het seksisme dat tot de bedrijfscultuur behoorde.

Diversiteit en inclusie

Om zulke praktijken bij Google te vermijden, is sinds vorige maand Dannielle Brown aan de slag als 'VP voor diversiteit, integriteit en governance'. Op die manier wil het bedrijf achter de zoekmachine ook zijn best doen om de werkomstandigheden van niet-blanke mannen en vrouwen te verbeteren.

Want niet alleen vrouwen hebben het moeilijk om door te dringen tot in de belangrijkste bedrijven van de 21ste eeuw. Zwarten en latino's maken respectievelijk 1 en 3 procent uit van de technisch georiënteerde Google-bevolking. Voor vrouwen is dat 20 procent.

In een e-mail aan alle werknemers van Google liet Brown weten dat diversiteit en inclusie van cruciaal belang zijn in het toekomstig succes van het bedrijf. "Een deel van die open en inclusieve cultuur betekent dat mensen zich veilig moeten voelen wanneer ze andere meningen, waaronder politieke overtuigingen, willen delen. Zolang die meningen binnen de huisregels en antidiscriminatiewetten passen", voegde ze er nog aan toe.

En daar maakten enkele Google-werknemers gretig gebruik van. Blijkbaar staat de auteur niet alleen met zijn controversiële mening.

"Wat een dappere kerel. We hebben meer mensen nodig die in opstand komen tegen dit soort larie. 'Diversiteit en inclusie' is een lijntje van vrouwen- en Afrikaanse studies naar Google. Dit gaat ons bedrijf kapotmaken", schreef een Google-werknemer op Blind, een online discussiekanaal voor Google-werknemers.