Direct naar artikelinhoud

Charleroi stoomt door naar 12 op 12

Charleroi begint met 12 op 12 aan het voetbalseizoen. Coach Felice Mazzu geniet, maar relativeert ook: 'We zitten gewoon in een goede periode.'

Charleroi heeft in Genk een lijntje historie geschreven. 12 op 12 als inzet van het seizoen: het was de Carolo's nooit eerder gelukt. Twaalf punten voor op Oostende, acht op Standard en Genk: in de strijd voor PO I betekent dat een flinke kloof.

Coach Felice Mazzu is opgezet, maar relativeert: "Na vier speeldagen aan de leiding staan voedt het vertrouwen, maar je koopt er niets mee. Goede en mindere periodes in een seizoen: daar zijn alle clubs onderhevig aan en wij bevinden ons nu in een goede fase."

"Samen met Zulte Waregem momenteel de beste ploeg? Qua organisatie, solidariteit en fysieke conditie wel, maar Zulte Waregem voetbalt beter."

Nurio Fortuna, de nieuwe linksback van Charleroi, raast onverdroten zijn lijn af. Vaak met goed gevolg, want de Portugees van Angolese afkomst houdt het hoofd rechtop en heeft een goede center in de linker.

Nurio is alweer een ontdekking van de broers-Bayat. Na twee seizoenen op uitleenbasis bij Limassol werd hij definitief overgenomen van Braga. Prijs: 500.000 euro. Sinds hij beslist, betaalde Mehdi nooit zoveel.

"De financiële inspanning loont, denk ik", glundert de gedelegeerd bestuurder. "We wilden hem vorige zomer al, maar dat is niet gelukt. Het kon bijna niet anders dan dat er kapers op de kust zouden verschijnen, met meer financiële mogelijkheden. We waren aangenaam verrast toen we een paar maanden geleden vaststelden dat we niet hoefden te concurreren. Aan het einde van vorig seizoen verklaarde ik dat de groep én Felice nood hadden aan verfrissing om verder door te groeien. Welnu, Nurio staat model voor die verfrissing."

Wat heeft hij te bieden? Mazzu: "Snelheid, stootkracht, enthousiasme en een uitstekende mentaliteit. Bovendien kan hij linksback spelen in een defensie met vier en centraal links in een defensie met drie."