Direct naar artikelinhoud

Vermiste journaliste en gezonken duikboot boeien Scandinavië

Scandinavië is in de ban van een tot de verbeelding sprekende rechtszaak. Sleutelelementen: een verdwenen Zweedse journaliste en een duikboot op de bodem van de zee.

Het Deense gerecht heeft de eigenaar van een privéduikboot beschuldigd van doodslag.

De UC3 Nautilus zonk vrijdag in de baai van Køge, 40 kilometer ten zuidwesten van de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Kapitein en uitvinder Peter Madsen (46) was als enige aan boord van de 18 meter lange en 40 ton wegende duikboot, de grootste door een particulier gebouwde duikboot ter wereld. Hij kon zich redden in een kleine motorboot. Zijn geesteskind zonk binnen 30 seconden, een recordtijd, naar de zeebodem.

Problematisch

Aan de Deense omroep TV 2 vertelde Madsen dat een "klein probleem met de ballasttank leidde tot een groot probleem". Vanwege een haperend ventiel zou de duikboot zijn stabiliteit verloren hebben en gezonken zijn.

"Het werd plotseling problematisch. Ik kon de luiken helemaal niet meer sluiten. Maar goed ook, anders was ik mee naar beneden geweest", zei Madsen, tegenover de groep journalisten, als aanvulling van zijn verhaal. Dat was voordat hij door de politie werd opgepakt voor ondervraging.

Tot eergisteren hield de Deense politie er rekening mee dat Kim Wall, een Zweedse journaliste die een reportage maakte over de kleurrijke uitvinder Madsen, nog aan boord zou zijn geweest. Madsen verklaarde zelf dat hij haar de avond ervoor weer had afgezet op het eiland Refshaleøen in Kopenhagen.

Alleen gaf Wall daarna nooit meer een teken van leven. Haar vriend gaf haar diezelfde nacht als vermist op. Ondertussen paste Madsen zijn verklaring opnieuw aan, maar de autoriteiten onthouden zich van elk commentaar.

De Deense politie vond zondag niemand in het gezonken wrak van de duikboot, maar maakte wel bekend dat alles erop wijst dat de boot vrijwillig tot zinken werd gebracht.