Direct naar artikelinhoud

'Guerrilla' tegen nieuwe Ronde van Vlaanderen

Zondag wordt voor het eerst de nieuwe Ronde van Vlaanderen verreden. En dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Er heerst nog steeds grote onvrede over het verdwijnen van de Muur van Geraardsbergen uit het parcours. Hevig protest kondigt zich aan.

Guerrilla-acties langs het parcours

Enkele groepen willen zondag punaises op het parcours gooien en kasseien weghalen uit de laatste hellingen, de Oude Kwaremont en de Paterberg. Ook doen er geruchten de ronde over een grootschalige wegblokkade in de heuvelzone rond Oudenaarde. Bedoeling van al deze acties is de koers volledig lam te leggen. Zo wil men aantonen dat de organisatoren het niet aankunnen en een terugkeer naar het oude parcours nodig is.

Erwin Van den Bossche, beter gekend als 'Chauffeurke', is de drijvende kracht achter protestacties in Geraardsbergen, thuisstad van de geschrapte Muur. Hij verklaart niet te weten van wie deze guerrilla-acties uitgaan: "Ik heb geen idee van waar het komt en ik wil er mij graag van distantiëren. Ik begrijp dat er mensen zijn die zover willen gaan, maar dat is niet mijn stijl."

Het stoort Van den Bossche wel dat er altijd naar Geraardsbergen wordt gewezen wanneer er acties ter sprake komen. "Er zijn genoeg andere mensen die kwaad zijn op de organisatoren. Natuurlijk is de ontgoocheling bij ons erg groot omdat we dat volksfeest op de Muur niet langer kunnen beleven. Maar elke echte sportliefhebber staat achter de oude Ronde. De echte Ronde."

De groepen die zondag wél iets van plan zijn, willen daar weinig details over prijsgeven uit angst dat de acties zouden mislukken. De pakkans zal hoe dan ook groot zijn: de burgemeester van Oudenaarde en de organisatoren van Flanders Classics zetten liefst 2.200 veiligheidsmedewerkers in.

Het gras afrijden op de Muur

Van den Bossche zal zondag niet in Oudenaarde te vinden zijn. Hij organiseert een eigen protest op de Muur van Geraardsbergen. "Met acties die renners en supporters kunnen schaden, heb ik niks te maken. Ik hou het veel liever bij ludieke dingen." Hij zal bijna de hele dag op de Muur te vinden zijn. "We zullen het gras afrijden, zoals in de fictiereeks De Ronde, en een fictief vipdorp opzetten dat we dan later vernietigen."

Alles behalve naar de koers kijken dus. Of toch niet naar de Ronde van Vlaanderen. Nieuwe blikvanger is de Ronde van Meerbeke, een ludieke fietswedstrijd die de laatste 30 kilometer van de oude Ronde rijdt, wordt volop gesteund door de actievoerders in Geraardsbergen. "Er zullen er wel enkelen zijn die met spandoeken en vlaggen naar Oudenaarde trekken om daar te protesteren en de oude Ronde te promoten. Dat kan ik alleen maar toejuichen, maar ik blijf liever op de Muur."

Hoeveel volk er op de actie zal afkomen, blijft volgens Van den Bossche onduidelijk. "Toen de beslissing in september vorig jaar werd genomen, kwam daar heel veel reactie op. In de rouwstoet die we toen organiseerden, liepen ook heel wat politici mee. Ik ben benieuwd of die ook nu onze actie zullen steunen."

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) vindt vooral dat zijn stad vooruit moet kijken. "Onze stad en de Muur zullen voortaan op de kaart gezet worden met nieuwe initiatieven. Het binnenhalen van nieuwe koersen (E3 Harelbeke en Eneco Tour, bfo) toont dat Geraardsbergen nog steeds aanspreekt. De Muur is dood. Leve de Muur."

Facebook drijft spot met Vandenhaute

Het aantal Facebookgroepen dat de Muur in het parcours wil houden, steeg zienderogen naarmate de definitieve beslissing in september vorig jaar dichterbij kwam. Nu de eerste Ronde met aankomst in Oudenaarde ook echt gereden wordt, gonst het weer van de activiteit op die pagina's.

De grootste groep is 'Wij willen de Muur van Geraardsbergen terug in de Ronde van Vlaanderen', die bijna vijfduizend leden telt. Het doel van de groep wordt als volgt omschreven: "De heilige kasseien die jaar na jaar voor spektakel zorgden, zijn verbannen door de organisatie. Deze pagina is bedoeld als protest tegen die beslissing. Wie de Ronde zegt, zegt nu eenmaal de Muur, en dat moet zo blijven!"

Bezoekers kondigen er nieuwe initiatieven en wedstrijden op de Muur aan en posten wielerfilmpjes uit het rijke verleden van het oude parcours. Men probeert het wel netjes te houden. Dat het ook anders kan, bewijst de pagina 'Wij willen Wouter Vandenhaute dood'. Daar werd de nieuwe wielerbaas de parcourswijziging wel erg kwalijk genomen en ging men zover om hem met de dood te bedreigen. De groep is intussen van Facebook verwijderd.

Nog een andere groep, genaamd 'De Ronde moet tussen Brugge en Meerbeke blijven', gaat de komische toer op. In zelfgemaakte filmpjes en liedjes wordt er volop de spot gedreven met organisatoren Wouter Vandenhaute en Willy Van Herreweghe. En dat in een sappig Ninoofs dialect. Een instant hit op Facebook en Youtube.