Direct naar artikelinhoud

Van Overtveldt praat met fiscaal paradijs over deal

Ons land werkt aan een belastingdeal met Andorra, een fiscaal paradijs. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt dat de deal nog niet rond is, maar de gesprekken lopen wel.

Donderdag stemt het parlement de 130 aanbevelingen van de bijzondere commissie naar de Panama Papers. De aanbevelingen moeten fiscale fraude onmogelijk maken, nadat de Panama Papers vorig jaar blootlegden dat er internationaal op grote schaal belastingen worden ontweken. De nieuwe onthullingen van de Paradise Papers bevestigen dat nu opnieuw.

Een van de aanbevelingen is dat ons land geen dubbelbelastingverdragen meer afsluit met fiscale paradijzen. Zo'n verdrag is een overeenkomst waarin twee landen hun heffingen op elkaar afstemmen, zodat er geen dubbele belastingen worden betaald of worden ontweken. Maar aangezien er in belastingparadijzen amper belasting betaald wordt, kan die ook niet dubbel zijn.

Bovendien laat een verdrag multinationals toe zich zo te organiseren dat ze hun winsten makkelijker kunnen verschuiven en zo hun globale belastingdruk kunnen minimaliseren. Vandaar de aanbeveling om dat niet te doen. En vandaar de bijkomende aanbeveling dat het parlement een debat moet houden vooraleer een eventuele onderhandeling wordt opgestart.

Dubbelbelastingverdrag

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) doet het anders. Hij werkt nu toch aan een dubbelbelastingverdrag met Andorra, het ministaatje in de Pyreneeën. "We hadden al een overeenkomst om inlichtingen uit te wisselen, maar Andorra is vragende partij voor een dubbelbelastingverdrag. De eerste gesprekken daarrond zijn net opgestart", bevestigt Ferry Comhair, de woordvoerder van Van Overtveldt.

Andorra staat bekend als een belastingparadijs. De wettelijke definitie daarvan werd in juli 2016 aangescherpt in België naar aanleiding van de Panama Papers. Andorra valt onder die definitie omdat de werkelijke belastingdruk op inkomsten van buitenlandse oorsprong er lager is dan 15 procent. Dat de officiële lijst van belastingparadijzen sindsdien nog niet is aangepast, verandert daar volgens de oppositie weinig aan.

"Het beleid van minister Van Overtveldt staat haaks op de aanbevelingen van het parlement", reageert Peter Vanvelthoven van sp.a. "Hij belooft maatregelen te nemen om multinationals eerlijke belastingen te laten betalen, maar in de praktijk doet hij precies het omgekeerde. Zo'n deal zal de belastingontwijking door multinationals in de hand werken."

Volgens Vanvelthoven moet het parlement zich uitspreken over een mogelijke deal met Andorra. In afwachting daarvan eist hij de onmiddellijke stopzetting van de gesprekken.

Hervorming

Van Overtveldt benadrukt dat de deal nog niet rond is. "België zal bekijken welke vragen Andorra heeft", duidt hij. "Daarna zullen we beoordelen of zij voldoen aan de voorwaarden die ons land oplegt."

De minister heeft de FOD Financiën gevraagd een analyse te maken van de belastingverdragen die ons land op dit moment heeft. En over welke er onderhandelingen lopen. Op basis van die informatie wil hij voor het einde van het jaar duidelijkheid. "Dan zullen we bekijken of een hervorming van deze procedures zich opdringt."

Voor de zwarte lijst van belastingparadijzen verwijst Van Overtveldt naar de besprekingen over een uniforme EU-lijst die worden gevoerd binnen de Ecofin-raad van de Europese ministers van Financiën. "Zoals u weet, heb ik ervoor gepleit om aan die lijst ook sancties te koppelen", zegt hij.

Bij veel lidstaten, waaronder België, zou er de wil zijn om op de Ecofin-raad van december tot uitsluitsel te komen. "De besprekingen kunnen niet eindeloos blijven aanslepen", zegt Van Overtveldt. "Als er voor het einde van het jaar geen consensus in zicht is, dan zal België zelf bekijken of we stappen zetten."