Direct naar artikelinhoud

Onbetwiste bierkoning

Het vergde heel wat masseerwerk, en nog meer centen, maar SAB Miller gaat dan toch overstag. Carlos Brito haalt zijn slag thuis en kroont zich tot de onbetwiste bierkoning. Vijf vragen over de veelbesproken overname. Lieven Desmet

De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller, 's werelds nummer twee, is uiteindelijk overstag gegaan voor marktleider AB InBev. De raad van bestuur wil nu formeel aan de onderhandelingstafel gaan zitten om een overname af te ronden. Dit is een belangrijke stap, maar het echte werk komt er nu aan.

1

Er is een akkoord, maar er is nog niets formeel?

De bierbrouwers AB InBev en SABMiller hebben een principeakkoord bereikt over de overname van SABMiller door AB InBev voor een prijs van 59 euro per aandeel SABMiller.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse brouwerij, die gebaseerd is in Londen, had de voorbije weken verschillende biedingen van AB InBev verworpen, maar kan nu toch leven met deze prijs. Dat is een premie van bijna 50 procent bovenop de koers van 14 september, de laatste dag voor de toenadering van AB InBev bekend raakte.

Het bod waardeert SABMiller, de brouwer van onder meer Pilsner Urquell, Grolsch, Foster's, Peroni en Miller, op 96 miljard euro. Dit is echter nog geen formeel bod. De deadline daarvoor, die was vastgelegd op 14 oktober, wordt verschoven naar woensdag 28 oktober.

Er is ook een boete afgesproken van 3 miljard dollar die AB InBev moet betalen, indien de fusie zou mislukken door problemen met de concurrentieautoriteiten of de aandeelhouders van de Leuvense brouwer.

2

Is 96 miljard euro fair?

Het is een dure overname, maar analisten schatten de prijs als billijk in. De overname van SABMiller vormt het sluitstuk van een wereldwijde fusie- en overnameperiode in de biersector af.

Nu de nummers 1 en 2 samen komen wordt een groep gecreëerd die liefst 30 procent van de wereldmarkt in handen heeft. De eerstvolgende concurrent, de Nederlandse groep Heineken, heeft 'slechts' 9,1 procent van de markt in handen.

Het is duidelijk dat een dergelijke overname een hoge financiële premie vereist. Want na deze deal valt er in de sector niks meer te verdelen. Het spel is gespeeld, wat rest zijn 'kruimels'.

3

Wat gebeurt er nu?

Door het akkoord met de raad van bestuur wordt het voor AB InBev mogelijk om de boeken van SAB Miller door te lichten. De CEO van AB InBev, Carlos Brito, die maandag in Londen diverse ontmoetingen had met SAB Miller-voorzitter Jan du Plessis, moet nu niet naar een vijandig overnamebod grijpen om zijn slag thuis te halen.

Nu de aandeelhouders zijn overtuigd, wacht Brito nog een ander gevecht. Hij zal de mededingingsautoriteiten moeten zien te overtuigen dat de nieuwe groep geen bedreiging vormt voor de vrije mededinging. Het staat evenwel vast dat er een aantal activiteiten of biermerken van de hand zullen moeten worden gedaan, omdat de groep anders te dominant is in bepaalde regio's. Nu al loopt er een onderzoek tegen AB InBev in de VS door de autoriteiten. In Californië heeft AB InBev recent de distributieactiviteiten van Horizon Beverage Co (Oakland) en ME Fox & Co. (San Jose) verworven.

Maar met SABMiller spreken we pas van andere normen van marktdominantie. De grootste overlap hebben AB InBev en SABMiller in de VS, waar ze gezamenlijk 70 procent van de markt in handen hebben. AB InBev en SABMiller hebben echter ook een gezamenlijk marktaandeel van 40 procent in China.

In de markt wordt een cijfer genoemd van 16 miljard euro aan activiteiten die door de fusiegroep afgestoten zullen moeten worden.

4

Waar komt België voor?

Volgens het overnamebod blijft de maatschappelijke zetel van de nieuwe groep in België. Grote Markt 1, 1000 Brussel blijft dus het iconische adres van de groep.

Maar het operationele hoofdkantoor is een andere vraag. Of Leuven behouden zal blijven is niet zeker. SAB Miller heeft zijn hoofdkantoor in Londen, en AB InBev heeft al een kantoor in New York. Leuven is meer een ceremonieel kantoor.

Ook de vraag hoe nauw de Belgische aandeelhouders nog betrokken blijven is een belangrijke vraag. Nu de overname ook deels in aandelen wordt betaald, krijgt de bierreus er met de tabaksgroep Altria en de Colombiaanse zakenfamilie Santo Domingo er enkele grootaandeelhouders bij. De bestaande aandeelhouders van AB InBev zien hun soortelijk gewicht afnemen.

5

Is deze deal verantwoord?

Als je de wereldkaart bekijkt, en je ziet hoe de twee groepen geografisch elkaar versterken, met AB InBev in Europa en Zuid-Amerika, en SABMiller in Afrika en Azië, dan klopt de deal.

Een enorme opdracht voor Carlos Brito en zijn team zal erin bestaan om ook bedrijfsmatig een succes te breien van deze operatie. Hij heeft pakken ervaring op het vlak van overnames, maar dit is een gigantische deal. Ook de hoge overnameprijs is niet meteen verteerd en zal niet snel terugverdiend kunnen worden.