Direct naar artikelinhoud

Nog steeds mensen besmet met ebola in West-Afrika

Hoewel het aantal nieuwe ebolagevallen sterk is afgenomen, worden toch nog zo'n dertig mensen per week besmet. Het virus waart sinds vorig jaar door West-Afrika.

Onder normale omstandigheden zou een dergelijke besmettingsgraad worden beschouwd als "een zeer grote uitbraak", zegt David Nabarro, speciaal gezant voor ebola van de Verenigde Naties. "Ongeveer een derde van deze mensen komt niet voor op onze lijst met contactpersonen, wat betekent dat het verrassingsgevallen zijn, en dat is een grote zorg."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in totaal 27.600 besmet geraakt met ebola. 11.200 mensen bezweken aan de ziekte. Van de slachtoffers kwam 43 procent uit Liberia.

In Liberia werd begin deze maand een nieuw ebolageval ontdekt. Een 17-jarige jongen uit het district Margib werd positief getest op het virus, bijna twee maanden nadat het West-Afrikaanse land ebolavrij werd verklaard.

Liberia hoorde met de Afrikaanse buurlanden Sierra Leone en Guinee tot de landen die het zwaarst door de epidemie waren getroffen. Het ebolavirus dook eind 2013 op in de drie landen.

mensen per week worden nog besmet met ebola