Direct naar artikelinhoud

Ambtenaren dienst vreemdelingenzaken kunnen pv's inkijken

Ambtenaren van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) krijgen rechtstreeks toegang tot de politiedatabank met alle pv's. Zo kunnen ze snel zien wat een vreemdeling op zijn kerfstok heeft en of hij of zij wel het recht heeft in ons land te verblijven.

Vroeger was deze procedure veel ingewikkelder. Als de ambtenaren van DVZ toen het vermoeden hadden dat een vreemdeling iets mispeuterd had, konden ze dit expliciet vragen bij de politie. "Maar de politionele gegevens werden niet doorgegeven en opgenomen in de dossiers. Dit maakte de werkwijze omslachtig, tijdrovend en niet waterdicht", zegt Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en migratie (N-VA).

De regering bouwt de nodige grendels in, zodat deze vereenvoudiging de privacywetten niet schendt. Niet alle ambtenaren zullen daarom in de databank van de politie kunnen snuisteren. Het gaat om een beperkt aantal mensen, en zij zullen dit enkel om strikt professionele redenen mogen doen. In officiele termen mogen ze voortaan een beperkt beroep doen op 'de nationale gegevensbank' of de ANG.

Wanneer iemand iets op zijn kerfstok heeft, betekent dit ook niet automatisch dat hem de toegang tot het Belgisch grondgebied wordt ontzegd. "Het hangt er uiteraard van af hoeveel pv's iemand heeft en welke feiten er gepleegd zijn", zegt Francken nog. "De ambtenaren zullen onafhankelijk dossier per dossier zorgvuldig blijven afwegen." De Zweedse coalitie zal deze ingreep vandaag goedkeuren op de ministerraad.