Direct naar artikelinhoud

tussen de bloemen en boeken

Een wollen trui, een dikke sjaal, een muts, het haardvuur aan. Allemaal om die winterkou te verdrijven. Onze tip? Niets zo (hart)verwarmend als met vrienden een zalig warme chocomelk, shotjes jenever of een glas glühwein drinken. En dit zijn de leukste plekjes in je buurt daarvoor.

Heel recent, sinds 28 november pas, ging in Tielt De Traagheid open: een wereld van bloemen en boeken, eten en drinken, ontdekkingen, schoonheid, rust. De uitbaters hadden het lef om een oud dorpscinemaatje uit de eerste wereldoorlog, dat ondertussen dertig jaar leegstond, om te toveren tot een wonderlijk knusse plek. Je kan er snuisteren tussen de boeken en een boeketje bloemen uitkiezen om mee naar huis te nemen, terwijl je geniet van een heerlijk warm drankje, eventueel aangevuld met huisgemaakte profiteroles of ander lekkers.

De Traagheid, Krommewalstraat 6, Tielt. www.detraagheid.be.

6× vloeibare warmte

authenticiteit in een kopje

Een huiskamer waarin je zoals thuis, of misschien nog béter dan thuis, kan genieten van een kopje pure echtheid. Bij Mimi's krijg je in een heel authentiek kader kopjes koffie of thee geschonken waar je koude winterhoofd onmiddellijk van verwarmt en opheldert. Met de échte smaak van toen. Of wat dacht je van warme chocolademelk met Callebautpastilles? Mimi's is voornamelijk gespecialiseerd in koffie, maar serveert ook echte losse thee, kwaliteitsbieren, topwijnen en - drankjes zijn fijn maar een mens krijgt er al eens een hongertje van - lekkere huisgemaakte desserts. Zelf noemen ze het daar: verwenborden. Laat maar komen.

Mimi's, Boterstraat 45, Ieper. www.koffiehuis-mimis.be.

nieuwe horizonten

Fanny's, een 'specialty coffee bar' op Overleie, ligt tussen de twee mooiste bruggen van Kortrijk. Je kan er uiteraard terecht voor een heerlijk shotje energie of om koffiebonen te halen. En deze winter heeft uitbaatster Fanny Leenknecht nog wat extra's in petto: "We serveren échte winterdranken zoals een rooibosthee met vanillemelkschuim en kaneel. Een specialleke, maar overheerlijk en ideaal om je mee op te warmen. Voor de koffiefanaten is er een cappuccino met kruidnagel, kaneel en kardemom. En iets heel bijzonders: onze warme verse appelsap met gember, verse kurkuma en kaneel." Dus een winterse ontdekkingsreis vol nieuwe dranken en smaken.

Fanny's, Diksmuidekaai 2, Kortrijk. Fany's op Facebook.

L'Advocat drinken en juwelen shoppen

In Crème de la crema verkoopt ontwerpster Cynthia Jacobs haar juwelen, terwijl haar man en barista Michael van de Moortel er de perfecte kop koffie serveert. Twee passies, één project. En voor de wintermaanden die voor de deur staan, heeft Michael een 'winter special' in petto: L'Advocat. "Een hartverwarmende advocaatcappuccino!" Gaan proeven, die handel.

Crème de la crema, Hendrik

Consciencestraat 70, Roeselare. www.cremedelacrema.be.

verborgen kerstmarkt

Een grote brug over de Leie brengt je naar de kleinste kerstmarkt van de wereld: Overleie. Kerstliedjes, kraampjes waar je originele cadeaus kunt shoppen én natuurlijk ook kraampjes met heerlijk winterse drankjes. Denk aan: glühwein, uiteraard, maar ook warme chocomelk met Baileys, Hasseltse koffie en een assortiment aan kerstbieren. Twee dagen lang pure gezelligheid, in het mini.

17 en 18 december, 'De kleinste kerstmarkt' op Overleie, Kollegestraat 9, Kortrijk. www.kortrijk.be.

ijssalon met winterallures

Je denkt: een ijssalon? In de winter? Natuurlijk wel! Want bij Gelato Queen kan je niet alleen terecht voor heerlijke ijsjes, ook voor koffie en andere warme dranken. 'Cosy winterdrankjes' noemt uitbater Jelle Haven ze. Wat dacht je van een cappuccino of een latte macchiato met karamel? "Bestel je hier een warme chocomelk, dan is die gemaakt van pure chocolade", vertelt Jelle. "Ook voor de warme appelsap met gember en kaneel of een lekker ouderwetse warme melk met honing komen de mensen graag terug." En ja, je zit daar nu toch, pak er dan gerust een taartje van de dag bij. In Gelato Queen ruikt het altijd naar zelfgemaakte koekjes en vers gebak. Voor de nakende feestdagen kan je hier trouwens ijstaarten bestellen met eetbare bloemen en kruiden, volledig vers bereid in het ijslabo.

Gelato Queen, Brugsestraat 93, Oostkamp. www.gelatoqueen.be.