Direct naar artikelinhoud

CD&V wil plannen voor onbelast bijklussen bijschaven

Het regeringsplan om onbelast bijklussen toe te laten, moet worden bijgestuurd. Dat zegt CD&V. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) sluit aanpassingen niet uit.

"De regering moet haar huiswerk opnieuw maken", zegt CD&V-parlementslid Stefaan Vercamer. Volgens hem is het plan dat onbelast bijklussen toe wil laten en deel uitmaakt van het Zomerakkoord onduidelijk. "Vrijwilligers en organisaties verdienen meer rechtszekerheid."

Met een nieuw statuut wil de regering duidelijkheid scheppen in de grijze zone tussen vrijwilligerswerk, waarvoor je tot nu toe enkel een onkostenvergoeding kan krijgen, en gewone arbeid. Hoe betaal je bijvoorbeeld een voetbaltrainer? Via het nieuwe statuut kan die voortaan bezoldigd verenigingswerk verrichten.

"In de sport- en amateurkunsten is het goed dat er snel een regeling komt", zegt Vercamer. "Het voordeel is dat daar al veel voorbereidend werk aan is voorafgegaan, zodat de activiteiten die vergoed kunnen worden duidelijk afgelijnd zijn." Wat CD&V betreft, kan de nieuwe regeling in deze sectoren al op 1 januari ingaan.

Maar in andere sectoren zou er nog te veel verwarring zijn. Het is niet altijd duidelijk welke vrijwilligers vergoed kunnen worden, en welke niet. In het huidige plan spreekt de regering bijvoorbeeld van 'personen die actief zijn binnen de jeugdbeweging', maar dat is een algemene beschrijving die veel activiteiten omhelst.

Onder andere het NSZ, de Bouwunie en het Rode Kruis Vlaanderen hebben twijfels bij de maatregel. Daarom pleit CD&V voor een gefaseerde invoering.

"Uiteraard houden wij ons aan de afspraken van het Zomerakkoord", klinkt het. "Maar laten we eerst luisteren naar de waarschuwingen op het terrein."

Tweede vraag is of de vrijwilligersvergoeding niet aan voorwaarden moet worden gekoppeld. Wat doe je in de kinderopvang? Komt daar elke kandidaat in aanmerking voor een vergoeding? Of leg je voorwaarden op qua opleiding en ervaring? Hetzelfde geldt voor de bijklussers op deelplatformen als Deliveroo.

Middenveld

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) blijft ervan overtuigd dat de vrijwilligersvergoeding er moet komen. Maar als CD&V die wil wijzigen, dan valt daarover te praten. "Het wetsvoorstel moet nog voor een tweede lezing naar de regering. Daar zullen we alle adviezen meenemen, dus ook van de sociale partners."

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) spreekt zich voorlopig niet uit. Ook hij wil eerst de adviezen van het middenveld, de Nationale Arbeidsraad en de Raad van State bekijken.

Intussen blijft er onduidelijkheid over de kosten die deze maatregel met zich meebrengt. Voor CD&V mag hij niet ten koste gaan van de sociale zekerheid. Een berekening van het Rekenhof spreekt van een jaarlijkse kost van 150 à 200 miljoen euro per jaar. Volgens De Block is de maatregel echter budgetneutraal.