Direct naar artikelinhoud

Ritwinnaar Roglic: 'Bolletjestrui kan nog'

Primoz Roglic is de eerste Sloveen die een rit in de Ronde van Frankrijk wint. Hij kwam eerder in deze Tour zwaar ten val, terwijl hij vooraf als een van de favorieten te boek stond. 'Maar dit maakt alles goed.'

Hij komt van ver in deze Ronde van Frankrijk, Primoz Roglic. Nadat velen zijn naam in het rood hadden gemarkeerd voor het eerste geel in Düsseldorf, werd zijn eerste Tour-week een flop. "Dat was een grote teleurstelling", zegt de man van LottoNL-Jumbo. "Ik heb veel tijd nodig gehad om van mijn slechte Tour-start te bekomen, maar deze zege maakt veel goed. Misschien zelfs alles."

Roglic, die voor de Tour-start nog zei dat hij de tijdrit in Marseille wilde winnen in de bolletjestrui, komt in het bergklassement nu op 49 punten van leider Barguil. Met nog 53 punten te verdienen in de rit naar de Izoard is die droom in theorie nog haalbaar. "Ja, maar het wordt heel moeilijk", bleef de allereerste Sloveense ritwinnaar in de Tour voorzichtig. "Warren Barguil is een verdiende leider. Hem uit die trui krijgen wordt geen sinecure, maar ik ga het in elk geval proberen."

Met zijn ritzege op zak kwam Roglic ook nog eens terug op zijn opvallende carrièreverloop. De Sloveen was tot 2011 een gevierd schansspringer, maar moest de wintersport vaarwel zeggen door een blessure. "Vandaag ben ik blij dat ik word beloond voor mijn overstap naar het wielrennen", glimlachte hij. "Als ik bedenk dat ik een legende als Alberto Contador uit het wiel rijd, terwijl ik nog geen wielrenner was toen hij in 2009 de Tour won... Het is waanzinnig. Een droom."