Direct naar artikelinhoud

Staking De Lijn: bonden houden vol

Vooral de kust had gisteren veel last van de staking van De Lijn. De vakbonden laten alvast weten dat hun eisen overeind blijven.

De derde stakingsdag van De Lijn viel gisteren heel wat lichter uit. In Antwerpen reed iets meer dan de helft van de chauffeurs uit, en in Mechelen reden ze bijna allemaal. Limburg meldde lichte hinder, net als Oost-Vlaanderen.

Vooral de kust voelde de impact van de staking. Amper een derde van de kusttrams reed. Ook in Brugge was het ook lastig om je met de bus te verplaatsen. Vandaag is de laatste stakingsdag, en volgens Geert Witterzeel van ACV rijdt morgen alles zoals normaal.

Niettemin is het afwachten hoe het nu verder moet. De bonden wachten op een uitnodiging voor verder overleg. "Dit verhaal is nog niet voorbij", stelt Rita Coeck (ACOD). "Vroeg of laat moeten we opnieuw aan tafel met de directie, zo simpel is het."

Met de vierdaagse staking ijverde het personeel voor meer koopkracht. "We willen ook garanties over werkzekerheid en respect voor onze verworven rechten, maar het baart ons zorgen dat de directie daarop twijfelend reageert", zegt Coeck. Witterzeel hoopt dat de afgelopen dagen "iedereen wat tijd heeft gegeven om na te denken", maar hij benadrukt dat de eisen overeind blijven.

Hebben de vakbonden een deadline in gedachten? "Met de vakantie in vooruitzicht willen we geen uitspraken doen over de timing", reageert Coeck, al hoopt ze wel dat de patstelling nog voor het einde van de zomer uitgeklaard kan worden. Komt de directie niet over de brug, dan vallen nieuwe acties niet uit te sluiten.