Direct naar artikelinhoud

Holebi's onder vuur in Marokko en Tadzjikistan

Zowel in Marokko als Tadzjikistan heeft de lgbt-gemeenschap het moeilijk. In dat laatste land moeten ze een verplichte medische screening ondergaan. En de Marokkaanse minister voor Mensenrechten liet zich wel erg laatdunkend uit over homo's.

Tadzjikistan, een land met goed 8,5 miljoen inwoners, telt 319 homoseksuelen en 48 lesbiennes. Althans volgens de officiële lijst die de overheid de voorbije weken opstelde. Iedereen op die lijst moet nu een verplichte medische screening ondergaan. Op die manier wil de overheid, naar eigen zeggen, de verspreiding tegengaan van seksueel overdraagbare aandoeningen. Mensenrechtenorganisaties maken zich al langer zorgen over de rechten van de lgbt-gemeenschap in het land en zien in de lijst een voorbode voor nog meer discriminatie.

In Marokko is Mustafa Ramid, minister voor Mensenrechten, dan weer in opspraak gekomen. De Verenigde Naties dringen er bij hem al langer op aan een Marokkaanse wet te schrappen die seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar maakt. Maar daar heeft Ramid duidelijk geen oren naar. In een filmpje op de Marokkaanse nieuwswebsite Le Site Info vraagt een journalist de minister naar een reactie op de vraag van de VN. De camera wordt weggeduwd en de minister wandelt weg, maar vertelt nog snel: "Veel belang moet daar niet aan worden gehecht, homo's zijn afval."

Onderzoek geëist

Het is niet voor het eerst dat Ramid zich uit als homohater. De controversiële minister staat eveneens bekend voor tirades tegen vrouwenrechten, muziekfestivals en het gebruik van alcohol.

Binnen de regeringscoalitie heeft geen enkele partij het ontslag van de minister gevraagd. Intussen eisen wel ruim honderd mensenrechtenorganisaties een onderzoek naar de uitspraken van Ramid.

De Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten heeft bij koning Mohamed VI aangedrongen om de Grondwet na te leven. Die beschermt homoseksuelen tegen discriminatie.