Direct naar artikelinhoud

Trump bedreigt ook Venezuela met aanval

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met militair ingrijpen in Venezuela. Zijn oorlogstaal is koren op de molen van socialistisch president Nicolás Maduro, die Latijns-Amerika oproept de gelederen te sluiten.

"We hebben troepen in heel de wereld", zei Trump vrijdag op een persconferentie vanaf zijn vakantieadres. "Venezuela is niet ver weg en de bevolking is aan het lijden. We hebben veel mogelijkheden voor Venezuela, waaronder een militaire optie."

Gisteren gooide CIA directeur Mike Pompeo olie op het vuur in een interview met de Amerikaanse zender Fox News. Hij zei dat Venezuela "het riscio loopt om een erg slechte plek wordt te worden. Amerikanen moeten dit heel serieus nemen."

Caracas reageerde furieus. "De oorlogstaal van president Donald Trump vormt een directe bedreiging voor de vrede, stabiliteit en soevereiniteit van Venezuela", zei minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zaterdag. "We doen een beroep op alle patriotten van Venezuela, ongeacht hun politieke kleur, om samen ons heilige land, ons heilige volk, te verdedigen tegen de schaamteloze agressie van het buitenland."

President Maduro zietin Trumps uitspraken een bevestigingvan een internationaal complot om zijn regering ten val te brengen. Voor de Venezolaanse regering zijn de dreigementen daarom een uitgelezen kans om de regio op te roepen zich te verenigen.

Wat dat betreft komen Trumps uitspraken als geroepen voor Maduro. Latijns-Amerikaanse landen trokken de afgelopen weken gezamenlijk op tegen het autoritaire regime en voerden de diplomatieke druk op Venezuela op. Trumps oorlogstaal ondermijnt deze diplomatieke pogingen om de democratie te herstellen en dwingt Latijns-Amerikaanse landen om Venezuela in bescherming te nemen.

"De enige acceptabele middelen om de democratie te bevorderen zijn dialoog en diplomatie", klinkt een verklaring van handelsblok Mercosur, bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Mercosur heeft Venezuela begin deze maand het lidmaatschap ontnomen vanwege de ondemocratische ontwikkelingen en de repressie in het land, maar liet weten "iedere optie die geweld impliceert" te verwerpen.

Ook Mexico, Colombia en Peru, landen die zich de afgelopen weken zeer kritisch hebben uitgelaten over de regering van Maduro, veroordeelden de uitspraken van Trump. Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte daarbij dat de soevereiniteit van Venezuela voorop moet staan.

Anti-imperialisme

Maduro beweert al jaren dat de VS een invasie beramen in Venezuela en azen op de olievoorraden van het Zuid-Amerikaanse land. "De regering heeft de dreiging van Amerikaans geweld altijd gebruikt als legitimering voor het schenden van democratische principes", zegt Venezuela-expert David Smilde van The Washington Office on Latin-America (WOLA). "Trumps dreigement zal de anti-imperialistische retoriek alleen maar versterken."

Smilde waarschuwt voor escalatie. "Dreigen met militair ingrijpen is een totaal ongepast pressiemiddel", zegt hij. "Er bestaat een reëel risico dat hiermee processen in gang worden gezet, zowel in Venezuela als in de VS, die werkelijk zullen leiden tot een interventie."