Direct naar artikelinhoud

Izquierdo en Engels plots onmisbaar bij Club

Nood breekt wet. Aan de vooravond van het belangrijke tweeluik tegen het Turkse Basaksehir heeft Club Brugge Björn Engels en José Izquierdo weer opgevist. Vooraleer de spelers in augustus vertrekken, moeten ze blauw-zwart op het goede spoor zetten.

Garderen, begin juli. Björn Engels kijkt nors toe hoe zijn ploegmakkers tegen het Oekraïense Oleksandria en Waasland-Beveren oefenen. De verdediger wil deze zomer een mooie transfer maken en dus doet coach Ivan Leko geen beroep op hem. "Enkel zij die met hun gedachten bij Club zijn, komen in aanmerking", luidt het. Twee weken later houdt blauw-zwart zijn generale repetitie tegen Bilbao en ondanks een goede partij met de invallers tegen Sparta, twee dagen daarvoor, is er wederom geen plaats voor de verdediger in de wedstrijdselectie.

Maar: in die match tegen Bilbao valt Benoît Poulain net voor het rustsignaal uit. Dat de prestatie van Club ook nog eens niet te best was, zorgt ervoor dat Engels plots wordt opgevist. De sterkhouder van weleer moet zich klaarstomen om tegen Basaksehir na een turbulente voorbereiding meteen aan de aftrap te verschijnen.

Zo is de aanvankelijk overbodige Engels plots een cruciale pion in de vijfmansverdediging van Leko, met centraal nog Mechele en Denswil en op de vleugels de oprukkende De Bock en Palacios. Mera en Masovic zijn voorlopig geen opties en dan haalt het gezond verstand van Club het plots van de langetermijnvisie, zeg maar de plannen van Leko waar de vertrekkende Engels dus niet in voorkomt.

Dat de verdediger op de match tegen Sparta en één helft in Torhout na geen wedstrijdritme heeft opgedaan in de voorbereiding, hoeft niet echt een probleem te zijn. Engels heeft kwaliteiten en is na een moeilijk seizoen opnieuw hongerig om zich nog eens te tonen, zolang hij in Brugge op de loonlijst staat. Vandaar ook dat hij nogal moeite had met de situatie in Garderen - al viel de beslissing van Leko rond die tijd evenzeer te begrijpen.

Geen blessuregeval zoals dat van Poulain, wel de magere resultaten zorgen ervoor dat ook José Izquierdo opnieuw van stal gehaald wordt. Anders dan Engels wilde de Colombiaan in afwachting van zijn transfer liever geen oefenwedstrijden spelen, maar ook daar is nu verandering in gekomen. Izquierdo werd in een goed gesprek met voorzitter Bart Verhaeghe in zijn kasteel in Strombeek min of meer op zijn plichten gewezen en dus staat ook Izquierdo op de Europese lijst.

Opnieuw anders dan bij Engels moet hij dan weer niet aan de aftrap van het duel tegen Basaksehir verwacht worden. De Gouden Schoen begon met een achterstand aan de voorbereiding en trainde pas vorige week voluit. Wedstrijdfit is hij dus nog niet, al hoopt blauw-zwart dat daar binnen de kortste keren verandering in komt.

Vossen twijfelachtig

Engels en Izquierdo staan dus op de lijst die bij de Europese voetbalbond UEFA moest worden ingediend, maar dat geldt niet voor een handvol spelers die momenteel niet in de hoogste schuif liggen bij Leko. Met name Cools, Masovic, Strandberg en Vlietinck moeten een tandje bijsteken. Acolatse is licht geblesseerd, terwijl de heenmatch voor Wesley nog te vroeg komt.

Tegenvaller tot slot voor Club is de onzekerheid rond Jelle Vossen, die niet ongehavend uit het drukke weekend is gekomen. De spits is twijfelachtig voor morgen, wat maakt dat Jérémy Perbet mogelijk tegen zijn ex-ploeg meteen zijn officieel debuut zal vieren.