Direct naar artikelinhoud

Trump: 'Bannon is zijn verstand verloren'

'Toen hij zijn job kwijtspeelde, verloor hij ook zijn verstand.' Steve Bannon, de vroegere chef-strateeg van Donald Trump beschuldigd diens zoon in een boek van verraad. En dat pikt de president niet, zoals blijkt in een furieuze reactie.

Het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House komt pas volgende week uit, maar inmiddels is wel al uitgelekt dat Trump jr. er van Steve Bannon flink van langs krijg. "Verraad, onpatriottisch en rotzooi", zo schrijft Bannon over de ontmoeting tussen de oudste zoon van Donald Trump en een Russische advocate tijdens verkiezingsstrijd van 2016.

De auteur van het boek, journalist Michael Wolff, baseerde zich voor deze inkijk in het Witte Huis van Trump op 200 interviews, waaronder met voormalig vertrouweling Bannon, die in augustus 2017 moest opstappen.

De voormalige hoofdstrateeg van Trump zou over die ontmoeting het volgende gezegd hebben: "De drie belangrijkste personen van de campagne vonden het een goed idee om in een conferentieruimte op de 25ste verdieping van de Trump Tower een vertegenwoordigster van een buitenlandse regering te ontmoeten, zonder advocaten."

"Zelfs als u denkt dat dit geen verraad was, niet onpatriottisch en geen rotzooi - en ik denk dat het dat allemaal wel is - had iemand meteen de FBI moeten verwittigen."

Trump jr. heeft vorig jaar al moeten toegeven dat hij juni 2016 de Russische advocate Natalia Veselnitskaja heeft ontmoet, samen met zijn schoonbroer Jared Kushner en de toenmalige campagneleider van Trump, Paul Manafort. De advocate zou hen gevoelige informatie over Hillary Clinton hebben aangeboden.

De reactie van de Amerikaanse president? Die maakt zijn voormalige strateeg onmiddellijk met de grond gelijk. "Steve Bannon heeft niets met mij of mijn presidentschap te maken", zegt Trump in een mededeling. "Toen hij zijn job verloor, verloor hij ook zijn verstand. Nu hij er alleen voor staat, leert Steve dat winnen niet zo makkelijk is als ik het laat uitschijnen. Steve heeft zeer weinig vandoen met onze historische overwinning".