© BELGA

Nederlander Fabio Jakobsen volgt zichzelf op na meesterlijke spurt in de Scheldeprijs Schoten

De 107de editie van de Scheldeprijs kende een vreemd verloop. De wind in Zeeland zorgde zoals verwacht voor een harde wedstrijd maar tegen eenieders verwachting liep op Belgische bodem bijna alles weer samen. En dus werd er naar goede traditie gespurt op de Schotense Churchilllaan. Daar toonde de Nederlander Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick Step) zich met voorsprong de beste.

gvdl

Het respect voor wat er op het programma stond, viel ’s middags in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen af te lezen van de gezichten van heel wat renners. Eens door de Westerscheldetunnel wachtten hen de wind en de polders van de Zeeuwse eilanden. En dat nodigde uit tot waaiervorming. Nog een gelukje voor de renners dat de organisatoren in Zeeland vaak voor smalle dijken hadden gekozen. Gevaarlijk, dat wel, maar minder mogelijkheden tot waaiers.

Toch kwamen ze. Het peloton scheurde, liep weer samen en scheurde opnieuw. Meer dan honderd kilometer werd er gekoerst aan een verschroeiend hoog tempo. En dat zorgde voor slachtoffers: vijfvoudig winnaar Marcel Kittel bijvoorbeeld. De Duitser probeerde volop mee te koersen maar betaalde daarvoor een prijs. De spurter van Katusha-Alpecin werd op één van de vele dijken genadeloos uit de wielen gereden. Vooral BORA hansgrohe, in dienst van spurter Pascal Ackermann, hield het peloton constant onder druk.

Maar eens de ‘windgevoelige’ zone achter de kiezen - nog zestig kilometer te gaan - liepen de eerste twee waaiers toch weer samen. Zelfs waaier drie - met Marcel Kittel - kwam terug in het eerste peloton aansluiten. Zou hij dan toch een zesde zege boeken.

Wat volgde was een gesloten wedstrijd richting Schoten. Kenneth Vanbilsen en Dries De Bondt waren de moedigen van dienst die nog voor het peloton gingen uitreden. Bij de eerste passage aan de finish - met nog 34 kilometer te gaan - had het duo 1’20” voorsprong op een controlerend peloton.

Dries De Bondt spartelde nog het langst tegen maar op iets meer dan tien kilometer van de finish was ook hij eraan voor de moeite. Boasson Hagen nam de aanval over, gevolgd door Lionel Taminiaux, afgelopen weekend nog winnaar van een eendagswedstrijd in Frankrijk. Onze landgenoot nam gretig over maar werd een kilometer verder alweer klink uit de wielen gereden. Pijnlijk! Boasson Hagen draaide als eerste de kasseien van de Broekstraat op maar Sky voor Halvorson en Bora voor Ackermann hielden het tempo strak. Toch liep het verschil op tot zestien seconden, het signaal voor Deceuninck - Quick Step om het gashendel volledig open te draaien. Een ongelijke strijd, op drie kilometer van de finish was ook de sterke Noor eraan voor de moeite. Massaspurt dus en daarin toonde Fabio Jakobsen zich meesterlijk de snelste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer