Direct naar artikelinhoud

Snowden: 'NSA hackte Nederlandse chipfabrikant'

Volgens klokkenluider Edward Snowden heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een in Nederland gevestigd bedrijf gehackt. Met de buitgemaakte gegevens kunnen de Amerikanen buitenlands telefoonverkeer zonder medeweten van het betreffende land of de provider afluisteren.

Slachtoffer is Gemalto, een bedrijf dat chips maakt voor onder meer sim- en bankkaarten en paspoorten. Dat schrijft het online tijdschrift The Intercept, dat zich baseert op nieuwe documenten van Snowden.

Het was de NSA om de encryptiecodes van de simkaarten te doen, bedoeld om telefoonverkeer te beveiligen. Gemalto produceert 2 miljard simkaarten per jaar, onder meer voor providers Vodafone en T-Mobile. De beveiligingscodes stellen de digitale spionnen in staat al het telefoonverkeer dat afkomstig is van de betreffende telefoons te onderscheppen.

Daardoor hebben de Amerikanen geen medewerking nodig van overheden of telecomproviders om gesprekken af te luisteren: ze kunnen de communicatie simpelweg uit de lucht plukken.

De NSA richtte hiertoe met de GCHQ in april 2010 de Mobile Handset Exploitation Team op. In totaal zouden miljoenen beveiligingssleutels zijn gestolen, blijkt uit de documenten van Snowden.