Direct naar artikelinhoud

Ivan Van de Cloot, denktank Itinera 'Menu aanbieden aan politiek'

1. Keynes of Friedman?

"Keynes en Friedman volstaan vandaag niet om een antwoord te bieden op de economische vraagstukken. Het is vooral extreem belangrijk om niet vanuit een theoretisch vacuüm te redeneren. Je kunt wel zeggen dat er ideale oplossingen bestaan, maar de politiek kent nu eenmaal haar beperkingen."

2. Is economie ideologisch?

"Het is niet aan de econoom om politieke keuzes te maken, maar om een menu aan te bieden waaruit de politiek kan kiezen. Economen zouden eerder pedagogen moeten zijn. Economische mechanismen zijn wel eens contra-intuïtief."

"Zoals de btw-verlaging op de horeca. Juristen zeggen vaak: dat is een cadeau voor de horeca. Economen zeggen: we moeten nog afwachten bij wie dat cadeau terechtkomt. Bij de ondernemers? De staat? De klant?"

3. Wie of wat heeft uw denken beïnvloed?

"Het is een kwestie van bij de les te blijven en veel te lezen. Er zijn duizenden wetenschappelijke tijdschriften die inzoomen op erg gespecialiseerde economische domeinen. Maar ik verwijs graag naar het Oude Testament en de droom over zeven vette en magere koeien. Jozef, die de droom aan de farao moet uitleggen, adviseert hem om tijdens de zeven vette jaren genoeg graanvoorraden aan te leggen voor de zeven magere.

"Vandaag kunnen economen perfect een wiskundig modelletje maken waarin de broeksriem losgelaten wordt, maar als dat model geen rekening houdt met de overschotten die je moet boeken voor de moeilijke momenten, dan werkt het niet. In goede tijden moet je overschotten boeken, zodat je in slechte tijden niet hoeft te snijden."